Pokrajinski muzej Koper predstavil projekt 1.500. obletnice nastanka mesta

KulturaNaši krajiNoviceObvestilaTurizem Preglej vse novice
Deli vsebino

V Pokrajinskem muzeju Koper so včeraj predstavili petletni projekt, namenjen obeležitvi tisočpetstote obletnice nastanka srednjeveškega Kopra. Obletnico povezujemo z izročilom, ki govori, da so Nazarija iz Boršta posvetili v koprskega škofa leta 524.

Posvetitev predstavlja pomembno prelomnico v koprski zgodovini, saj priča o tem, da je imel Koper že v šestem stoletju status mesta. Koper – Capodistria 1500 je naslov krovnega projekta, ki se bo zaključil leta 2024 in v sklopu katerega bo potekalo mnogo razstav, prireditev in aktivnosti.

»S projektom, ki bo trajal do leta 2024, želimo obeležiti 1.500. obletnico posvetitve Nazarija iz Boršta za koprskega škofa. To se je zgodilo leta 524 in nima samo cerkvenega pomena, temveč tudi civilnega in predvsem civilizacijskega. Hkrati želimo javnosti odkriti veliko zanimivih stvari, ki so manj znane, in obogatiti ponudbo za turiste, pa tudi za naše zavedanje in ponos, da imamo tako bogate korenine,« je na včerajšnji predstavitvi povedal direktor koprskega muzeja Luka Juri.

Enajsterica Koprčanov na panojih

Na panojih v galeriji Pokrajinskega muzeja so danes, dan po predstavitvi projekta Koper-Capodistria 1500, odprli razstavo o obdobju od leta 1945 do danes, kjer so predstavljeni (kronološko) Anton Ukmar, Leopold Caharija, Srečko Vilhar, Janez Jenko, Branko Šalamun, Mario Abram, Danilo Petrinja, Miro Kocjan, Zvest Appolonio, Tomaž Šalamun in Anton Biloslav.

»Danes smo odprli razstavo o obdobju od leta 1945 do danes. Raziskovanje tega časa je zelo zanimivo, saj dostopne vire in dogodke lahko primerjaš ter predebatiraš s svojci in znanci. Tako je muzej pridobil kar nekaj novega gradiva, veliko fotografij, dokumente iz španske državljanske vojne. Na panojih je poleg splošnih značilnosti povojnega razvoja Kopra posthumno predstavljeno tudi enajst osebnosti, ki so v mestu pustile močan pečat,« je razkril kustos za novejšo zgodovino Ivan Simčič. Razstava bo v galeriji Pokrajinskega muzeja Koper na ogled do aprila 2020, nato naj bi jo postavili še v šole in druge zavode, saj je cilj, da se z njo seznani čim večje število ljudi.

V smeri nadgradnje področja kulturnega turizma

Naslednje leto se bodo posvetili obdobju od leta 1797 do 1945, čez dve leti obdobju od 1380 do 1797, še leto kasneje dogajanju med letoma 932 in 1380, zadnje leto pa še obdobju od 524 do 932. Za vsako obdobje bo območna izpostava Javnega sklada za kulturne dejavnosti pripravila dogodke z glasbo iz tistega časa.

Muzej bo skupaj s partnerji v krovnem projektu razvil aktivnosti, ki bodo Kopru prinesle dodano vrednost na področju kulturnega turizma. Najbolj zanimivi projekti so postavitev starih koprskih orgel v cerkev sv. Bassa, priprava konservatorskega načrta za obnovo krstilnice sv. Elija v Kopru, ki je eden najstarejših krščanskih objektov v Sloveniji nasploh, ureditev kopije leva sv. Marka (zdaj se nahaja na Trsatu pri Reki) na Armeriji, uprizoritev ustoličenja podestata Sebastiana Contarinija, kot je prikazano na znameniti sliki Vittoria Carpaccia, postavitev razstavnih tabel o obrambnih pročeljih Kopra, dvig in restavriranje t.i. belih kamnov pred stolnico in Loggio, ki so bili odneseni iz cerkve, razstava celotne renesančne likovne dediščine Kopra in raziskava koprskih katakomb. V sklopu projekta bodo skušali narisati jasnejši zemljevid podzemnih rovov pod mestom Koper, kar bi bil prvi korak do vzpostavitve možnosti obiska vsaj nekaterih rovov.

Pri projektu sodeluje Mestna občina Koper, Ministrstvo za kulturo, občina Ankaran ter več koprskih ustanov s področja kulture, in sicer Pokrajinski muzej Koper, Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, Italijansko središče Carlo Combi, župnija Marijinega vnebovzetja, Gledališče Koper, Pokrajinski arhiv Koper, Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper, Primorska gospodarska zbornica, ZRS – Znanstveno raziskovalno središče.