DomovNaši krajiObeležitev dneva policije in 50. obletnice pomorske policije

Obeležitev dneva policije in 50. obletnice pomorske policije

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Jutrišnji dan bo v koprski Taverni potekala osrednja proslava ob obeležitvi dneva policije in 50. obletnice pomorske policije, ki se bo pričela ob 14. uri. Pred tem bo v Pokrajinskem muzeju Koper potekala otvoritev razstave “Od orožnika do policista – zgodovina slovenske, primorske in pomorske policije”.

Med 11. do 17. uro bo možen tudi ogled vozil, ki jih uporabljajo v slovenski policiji, tako motorjev, avtomobilov, mobilne policijske postaje, Provide, koles in schengenbusa kot tudi policijskih plovil, ki bodo privezana ob pomolu. Ob vozilih bodo tudi vodniki policijskih službenih psov in kriminalistični tehniki. Policisti bodo obiskovalcem z veseljem razložili več o svojem delu na terenu.

Foto: arhiv ekoper.si

Razstava prikazuje delovanje policije skozi različna časovna obdobja

Otvoritev razstave “Od orožnika do policista – zgodovina slovenske, primorske in pomorske policije” v Pokrajinskem muzeju Koper bo ob 12.30.

Razstava prikazuje delovanje policije skozi različna časovna obdobja, znotraj katerih je delovala, zaradi česar so se spreminjala njena poimenovanja, uniforme, oborožitev, zaprisege njenih pripadnikov,itd. Že več kot 160 let – od nastanka naprej – pa je ostala nespremenjena njena temeljna naloga: zagotavljati javni red.

Razstava je gostovala po Sloveniji, vendar pa je bila za primorsko območje posebej prilagojena, in sicer zaradi poteka zgodovine in uveljavljanja oblasti na njenih tleh. Posebna pozornost je seveda namenjena tudi pomorski policiji. Razstava je nastala v sodelovanju med Muzejem slovenske policije, Policijsko upravo Koper in Pokrajinskim muzejem Koper ter številnimi zbiralci policijskih predmetov.

Razstava bo odprta vse do 8. oktobra 2017.