PONOSNI NA OBČANE: Glasbenik Lean Kozlar – Luigi stopa na samostojno pot

KulturaNaši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Koprčan Lean Kozlar – Luigi je 29-letni glasbenik z veliko začetnico, saj ga glasba spremlja dobesedno na vsakem koraku. V kratkem bo kot solist izdal tudi svoj prvenec, pri katerem so sodelovali še nekateri drugi uspešni glasbeniki.

Leanu Kozlarju – Luigiju je bila glasba položena v zibko. Že kot otrok je namreč rad ropotal in se igral z različnimi inštrumenti. Prvi resni začetki pa so bili, ko se je srečal s trobento.

“Kot otrok sem se želel vpisati na ure harmonike v glasbeni šoli, pa so bila vsa mesta zasedena. Je pa imel takrat moj “nono” doma trobento in sem se zato vpisal na trobento. Zelo kmalu sem začel vzporedno igrati še kitaro, ki je še danes eden mojih najljubših inštrumentov. Ko sem prišel v obdobje pubertete, sem skozi svoje ustvarjanje ugotovil, da mi gre tudi petje od rok.”

Foto: facebook Lean Kozlar Luigi

Ker zelo rad raziskuje glasbeno področje, se je pri devetnajstih letih naučil igrati še bobne. Zagotovil nam je, da to zagotovo še ni vse, saj se želi naučiti še marsičesa. Ko ga povprašamo po harmoniki, ki jo je želel igrati kot otrok, se od srca nasmeje: “Harmoniko bom pa le prepustil tistim, ki so pri njej s srcem.” 

Glasbenik, ki ga odlikujeta skromnost in ljubezen do glasbe

Ob prijetnem klepetu ne moremo spregledati njegove skromnosti in resnične ljubezni do glasbe. Ko govori o ljudeh, ki so vplivali na njegovo ustvarjanje, nam zaupa, da je bilo teh veliko, med njimi pa so tako slovenski kot tudi tuji glasbeniki.

Foto: Lean Kozlar – Luigi osebni arhiv

“Čisto vse glasbenike, ki so uspešni in ki so vplivali name, globoko spoštujem. Med slovenskimi glasbeniki so to gotovo Faraoni, Slavko Ivančič, Tulio Furlanič, Iztok Novak – Easy in še marsikateri drugi. V veliko čast mi je bilo, da sem imel možnost z nekaterimi od njih tudi sodelovati.”

Danes ponosno predstavlja skladbe, ki se bodo znašle na njegovem prvencu. Veliko večino jih je napisal kar sam, pri nekaterih pa so mu npr. pri izvedbi pomagali glasbeni kolegi, kot so Andrej Rot, brata Matjaž in Janez Skaza, Marko Hrvatin, Mitja Bobič, Marko Toškan, Tomaž Dolžan, Samo Jezovšek, Anže Langus Petrovič, Jure Rozman, Teo Korenika, Nika Hrvatin, Maja Tripar, Vasja Kljun, Teo Parovel, Luka Parovel, Iztok Novak – Easy in Jan Baruca, za kar je vsakemu posebej zelo hvaležen, saj je vsak od njih njegovim skladbam dodal svojo piko na i.

Janez Skaza, Matjaž Skaza in Tomaž Dolžan (skrajno desno), so sodelovali pri nastajanju Luigijevega CD-ja. Foto: facebook Lean Kozlar Luigi

“V nastajanju so zadnje tri sklabe, ki jih boste lahko slišali na mojem CD-ju, eno od njih, besedilo zanjo je napisal Janez Skaza, bom poslal tudi na Melodije morja in sonca ter se tam predstavil kot samostojni glasbenik.”

Pada, ti pa brez dežnika, na ulici zaplešeš v dežju kar tako. Pridi, bova zamižala, z dotiki se ogrela, se strastem predala, naj dež in sonce pada, naj luna spet prevlada … (Lean Kozlar – Luigi, Pada)

Lean Kozlar – Luigi je imel čast nastopiti ob zvenečih imenih slovenske glasbe. Na fotografiji ob Slavku Ivančiču. Foto: facebook Lean Kozlar Luigi

11 skladb, ki vas bodo popeljale skozi glasbo, ki jo s seboj nosi Lean Kozlar – Luigi

Na CD-ju, ki bo v kratkem izšel v sodelovanju s studiom TramonStudios, se bo znašlo 11 skladb, ki vas bodo popeljale skozi različne ritme, zagotovo pa bosta prevladovali pop in rock scena, ki sta Luigiju najbliže. Prav te dni pospešeno predstavlja skladbi, ki ju boste prav tako lahko poslušali na njegovem prvencu, čem nekaj in Pada, za kateri je v sodelovanju s studiom Kleva posnel tudi zanimiva videospota.

“Še posebej zanimivo je bilo ob snemanju spota za skladbo Pada, saj smo čakali na dež kar tri mesece. Snemali smo v Trstu in kljub dežni napovedi, dež ni in ni padal. Tako smo najprej posneli nekaj drugih kadrov, se nato ustavili na pijači, ko je začelo liti. Na koncu smo bili vsi skupaj premočeni do kosti, ljudje iz lokalov so se med opazovanjem našega ustvarjanja super zabavali. Med snemanjem je čisto naključno prišel mimo mene gospod, ki mi je ponudil dežnik, kar je na koncu videospotu dodalo piko na i.”

Besedila, ki jih piše, vas bodo zapeljala v slovenščini

Skladbi ki ju že imate možnost poslušati in gledati sta baladi, za kateri je Luigi napisal glasbo in besedili sam. Zanimivo je tudi to, da vsa besedila piše v slovenščini. Kot nam je zaupal mu to predstavlja izziv, saj mu je dobro besedilo v angleščini ali italijanščini lažje napisati kot v slovenščini za katero ugotavlja, da je bogat jezik, ki ponuja veliko možnosti ustvarjanja.

“Obe skladbi sta baladi, le da je ena malo bolj rokersko obarvana. Ideje za svoje skladbe dobim navadno sproti, v nekem določenem trenutku in takrat iztisnem iz sebe besedila, ki jih uglasbim oziroma glasbo, ki jo nato ubesedim. Za skladbo Iščem nekaj sem besedilo napisal zelo hitro, medtem ko sem navdih za glasbo nanjo čakal kar nekaj časa, a ko je ideja prišla, je bilo to, to in danes jo lahko poslušate.” 

Čez gore se v morje, sonce prikaže, dan za dnem v objem, čez neskončno nebo, nam upanje da, čez nežne oblake se nov dan smehlja, ko se začne, se ne konča, kot da tam zgoraj se nekaj šušlja … (Lean Kozlar – Luigi, Iščem nekaj)

Kljub temu da stopa na samostojno pot, je ponosen, da sodeluje z različnimi skupinami, v zadnjem času predvsem s skupino Gedore in Q2o, ki sta postali njegova stalnica. S skupino Q2o bo ravno danes nastopil v Snack baru, kjer za vas pripravljajo pravi rock žur. *