DomovNaši krajiPoskrbite za pravilno in varno kurjenje kresov

Poskrbite za pravilno in varno kurjenje kresov

Naši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Bliža se čas prvega maja, ki ga po vsej Sloveniji tradicionalno spremljajo številni kresovi. Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje zato vse, ki v tem času načrtujejo kresovanje, poziva k upoštevanju napotkov za pravilno in varno kurjenje v naravi.

Kres naj bo ves čas pod nadzorom odrasle osebe, ob vetrovnem vremenu kurjenje sicer odsvetujejo, ob močnejših sunkih vetra pa je treba kresovanje prekiniti. Preden zakurite ogenj, poskrbite, da bo prostor za kresovanje očiščen vseh gorljivih snovi, če požarna straža ni zagotovljena, kurišče obdajte s peskom ali kamenjem oziroma drugimi negorljivimi materiali. Pri kurjenju uporabljajte čim bolj suh les in ne odpadkov oziroma nevarnih, vnetljivih, eksplozivnih in oksidativnih snovi. Skrbno ravnanje je pomembno tudi po končanem kurjenju. Ogenj in žerjavico povsem pogasite, kurišče pa prekrijte z negorljivim materialom, recimo peskom ali zemljo.

Na javnih prireditvah s kresovanjem je treba zagotoviti ustrezne protipožarne ukrepe, predvsem požarno stražo, ki jo lahko izvajajo le gasilci. Če kres povzroči požar v naravnem okolju, je treba to nemudoma sporočiti regijskemu centru za obveščanje (številka 112), ki bo na mesto požara napotil gasilske enote.

Ob tem je še vedno treba spoštovati vse trenutno veljavne vladne ukrepe in priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje za omejitev oziroma preprečitev širjenja epidemije novega koronavirusa.