DomovNaši krajiPostavljen temeljni kamen za izgradnjo 166 javnih najemnih stanovanj

Postavljen temeljni kamen za izgradnjo 166 javnih najemnih stanovanj

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Župan Mestne občine Koper Aleš Bržan, direktor Javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Koper Zlatko Kuštra in direktor Stanovanjskega sklada Republike Slovenije mag. Črtomir Remec so danes v Olmu položili temeljni kamen za gradnjo 166 javnih najemnih stanovanj v sklopu nove stanovanjske soseske Nova Dolinska.

»Zavedam se, da je podivjani nepremičninski trg v zadnjih letih številnim občankam in občanom onemogočil nakup oziroma najem primernega stanovanja v naši občini in da bo 166 novih javnih najemnih stanovanj ta problem le omililo. Vzemite pa ta temeljni kamen kot zelo konkretno napoved še bolj aktivne vloge občine pri reševanju stanovanjskih stisk mladih v prihodnjih letih,« je ob postavitvi temeljnega kamna napovedal koprski župan Aleš Bržan.

»Danes je poseben dan, saj po dolgih letih v Kopru ponovno začenjamo gradnjo javnih najemnih stanovanj za naše mlade občane in mlade družine,« je začetek gradnje nove stanovanjske soseske pozdravil direktor Javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Koper Zlatko Kuštra in posebno zahvalo namenil koprski občini, ki je za namen gradnje zagotovila zemljišče in investitorja oprostila plačila komunalnega prispevka.

Zbrane je nagovoril tudi direktor Stanovanjskega sklada RS Črtomir Remec, ki je poudaril, da lahko tudi v zamiku začetka gradnje najdemo nekaj pozitivnega. V tem času so namreč dočakali evropski načrt za okrevanje, iz naslova katerega bi lahko pridobili dodatno finančno podporo za gradnjo novih 166 stanovanj na območju Nad Dolinsko.

Večstanovanjska objekta Blok 1 in Blok 2 s skupno 91 stanovanji s stroškovno najemnino bo gradil republiški stanovanjski sklad, medtem ko bo objekt Blok 3 s 75 javnimi najemnimi stanovanji v osmih etažah gradil Javni stanovanjski sklad Mestne občine Koper. V načrtu je izgradnja dvosobnih, trisobnih in štirisobnih stanovanj, velikih med 50 in 90 kvadratnih metrov, 17 je prilagojenih funkcionalno oviranim osebam. V okviru projekta bodo v podzemnih etažah zagotovili skupno 182 parkirnih mest, ob bloku ena pa je predvidena tudi ureditev parkirišča na parkirni ploščadi nad podzemno garažo.

Če bodo dela potekala po začrtani dinamiki, bi lahko gradnjo Bloka 1, Bloka 2 in Blok 3 s skupno 166 stanovanji sklenili ob koncu leta 2023.

Avtor fotografij: FPA Tomaž Primožič