Predsedniki krajevnih skupnosti: “Sodelovanje z občino je odlično!”

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Na ponedeljkovem srečanju predsednikov krajevnih skupnosti je župan Mestne občine Koper Boris Popovič predstavil predlog proračuna, ki zajema predvsem predloge investicij, ki so jih predsedniki krajevnih skupnosti predstavili kot prioritete prihajajočega leta. 

Poleg župana Mestne občine Koper so se sestanka udeležili tudi direktorica koprske občinske uprave Sabina Mozetič, vodja urada za finance in računovodstvo Vilma Milunovič ter tudi vsi ostali vodje občinskih uradov. Župan Boris Popovič in gospa Vilma Milunovič sta predsednike krajevnih skupnosti tudi nagovorila.

Pogovarjali so se predvsem o večjih infrastrukturnih projektih in naložbah v krajevnih skupnostih , pogovor pa je tekel v duhu učinkovitega in čim hitrejšega reševanje aktualnih problemov. Proračun za leto 2017 je namreč prilagojen željam krajevnih skupnosti, občina pa se bo poleg tega lotila tudi večjih projektov, med katerimi imajo prednost obnove in prizidki šol ter vrtcev.

Boris Popovič
Boris Popovič, župan MOK: “Vesel sem, da so glavne investicije končno pod streho.”

“Vesel sem, da so glavne investicije končno pod streho. To, kar se zadnje čase pojavlja v medijih, da nimamo dobro urejenega šolstva in da so naši otroci lačni, ni res. Vedno je bilo posebej poskrbljeno za vse tiste, ki prihajajo iz socialno ogroženih družin, prav tako je še vsak, ki je zaprosil za subvencionirano šolo v naravi, to tudi prejel. Veliko denarja je vsako leto namenjenega za socialno ogrožene in vsote ne zmanjšujemo, je v svojem uvodnem nagovoru poudaril župan Mestne občine Koper Boris Popovič.

Infrastruktura zaledja med večjimi investicijami

Mestna občina Koper je preučila vse investicije, ki so jih krajevne skupnosti predstavile kot prioritetne, ter poskušala za vse zagotoviti tudi dovolj sredstev. Župan Boris Popovič je poudaril, da se občina skuša prilagajati potrebam krajevnih skupnosti in aktivno sodeluje tudi pri pridobivanju evropskih sredstev. 

V letu 2017 bo poskrbljeno za prenove in prizidke šol in vrtcev ter druge investicije, pozornost pa bo namenjena tudi prometni logistiki.

seja
Proračun je prilagojen željam krajevnih skupnosti. Foto: ekoper.si

Mestna občina Koper z državo sodeluje z roko v roki tudi kar se tiče prometa in logistike. Tako bo Mestna občina Koper še naprej skrbela za prometno ureditev in sprostitev prometa, kjer je to potrebno, je dodal koprski župan.

Med večje investicije spadajo tudi krožišča (npr. pri Slavčku in Mercator centru), saj obvoznice še nekaj časa ne bo. Občine so namreč nezadovoljne s trenutnimi načrti, promet pa je nujno potrebno urediti in poskrbeti za varnost na cestah. Mestna občina Koper je že veliko vložila v varnost na cestah in tako bo tudi v prihodnje. 

“Domačini in tujci namreč priznavajo, da je naše mesto eno najbolj varnih,” je povedal župan Boris Popovič.

Ena večjih investicij bo še štiripasovnica na vpadnici Bertoki, prizadevajo pa si tudi, da bi že v naslednjem letu lahko skozi Predor Markovec vozili brez vinjet.

“Letošnji proračun je zelo investicijsko naravnan, kar je dobra novica za vse krajevne skupnosti,” je poudaril koprski župan.

Razvoj turizma, gospodarstva in zaledja

Svoj fokus bo Mestna občina Koper usmerila tudi v razvoj turizma, gospodarstva in predvsem v razvoj zaledja. Župan Boris Popovič je izpostavil vinarje in oljkarje ter ob tej priložnosti predsednike krajevnih skupnosti pozval k promociji sodelovanja na izboru za županovo vino in olje, ki bo potekal v januarju.

seja
Svoj fokus bo Mestna občina Koper usmerila tudi v razvoj turizma, gospodarstva in predvsem v razvoj zaledja. Foto: ekoper.si

Predsedniki krajevnih skupnosti so zadovoljni

Predsedniki krajevnih skupnosti so se na srečanju seznanili z vsebino proračuna za prihajajoče leto, z naložbami v posameznih krajevnih skupnostih pa tudi z ostalimi naložbami v Mestni občini Koper. Na koncu so nam zaupali, da so z letošnjim proračunom in nasploh s sodelovanjem z Mestno občino Koper zelo zadovoljni.

dsc_0049
Janko Sever, predsednik KS Črni Kal. Foto: ekoper.si

“V krajevni skupnosti Črni Kal smo zadovoljni s sodelovanjem z Mestno občino Koper. Sodelovanje je resnično dobro na vseh področjih, predvsem pa smo občini hvaležni, da nam je ob bok stopila, ko smo se potegovali in se še potegujemo za drugi tir,” je povedal predsednik KS Črni Kal Janko Sever.

“Življenje v krajevni skupnosti Zazid se je, odkar je Boris Popovič župan, neprimerno izboljšalo. Veliko je bilo že narejenega in naša krajevna skupnost je ponosna nanj in na Mestno občino Koper. Župan ima posluh tudi za podeželje, Koper se vsekakor razvija v pravo smer,” je povedal predsednik Krajevne skupnosti Zazid Dejan Švab.

Dejan Švab, predsednik KS Zazid. Foto: ekoper.si

Tudi predsedniki ostalih krajevnih skupnosti, so se pridružili mnenju predhodnikov in poudarili, da z uradi Mestne občine Koper in tudi z županom odlično sodelujejo. Franc Mahne, predsednik KS Olmo Prisoje, se je še posebej zahvalil za požrtvovalno delo in enkratno sodelovanje s koprsko občino.

dsc_0059
Bogdan Kavrečič, predsednik KS Sveti Anton . Foto: ekoper.si

“Ponosen sem na občino. Vedno nam pomaga s sredstvi, ki nam pridejo pri različnih investicijah zelo prav,” je poudaril predsednik Krajevne skupnosti Sveti Anton Bogdan Kavrečič.

Goran Malenič, predsednik KS Šmarje. Foto: ekoper.si

“Veseli smo, da je proračun ponovno zelo investicijsko naravnan, saj vsi vemo, kakšne težave je prinesla odcepitev Ankarana. Vesel sem, da bomo v naslednjem letu lahko uresničili kar nekaj želja v krajevni skupnosti Šmarje,” je povedal predsednik KS Šmarje Goran Malenič. *