Presegli smo rekord iz leta 2011

Naši krajiNoviceTurizem Preglej vse novice
Deli vsebino

Z današnjim prihodom potniške ladje Koningsdam, ladjarja Holland America Cruise Line, s katero je k nam prišlo novih 2.626 potnikov, smo presegli rekordno število 108.820 potnikov iz leta 2011. Vključno z današnjo je v Koper priplulo 66 potniških ladij in 110.505 potnikov. Do konca sezone pričakujemo še šest ladij za križarjenje in približno 5.000 potnikov.

Sezono bomo letos sklenili s skupno 72 prihodi potniških ladij, kar je nekoliko manj kot rekordnega leta 2011, ko se jih je ob potniški terminal privezalo 78, so pa zato letos ladje, ki priplujejo v Koper večje, z večjim številom potnikov. Vse več je tudi ladjarjev višjega cenovnega razreda, ki cenijo kakovostnih storitev in pestrost destinacije. To so ladje ladjarjev Azamara, Silversea, Oceania, Regent Seven Seas, Crystal Cruises, Viking, s katerimi plujejo predvsem turisti iz Velike Britanije, Nemčije in Severne Amerike.

Najbolj obiskane slovenske destinacije so Koper, Ljubljana, Piran, Postojna, Lipica in Bled, vse več pa je zanimanja tudi za klasične ture po središčih obalnih mest, krajše avtobusne izlete sistemu hop-on hop-off, obiske zaledja z degustacijami domačih dobrot in pokušino vina ter oljčnega olja.

Do konca leta se bo v Kopru privezalo še šest potniških ladij, prve tri– Marella Celebration, ladjarja Marella Cruises, Pacific Princess, ladjarja Princess Cruises in Princess Iris, ladjarja Mano Cruises – še v tem mesecu. Novembra pričakujemo prihod še dveh potniških ladij, zadnja pa se bo ob potniški terminal privezala Amadea, ladjarja Phoenix Reisen, ki bo 3. decembra v zgodnjih jutranjih urah priplula iz Trsta.

Uspeh rekordne sezone gre pripisati tudi uspešnemu skupnemu sodelovanju med Mestno občino Koper, Slovensko turistično organizacijo, turističnimi operaterji in Luko Koper, ki upravlja s potniškim terminalom.