DomovNaši krajiPriprave na 9. Istrski karneval so v polnem teku

Priprave na 9. Istrski karneval so v polnem teku

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Priprave na 9. Istrski karneval, ki se bo zgodil v soboto, 25. februarja, v Kopru, so v polnem teku. Najrazličnejša društva, ki bodo sodelovala na dogodku, mrzlično urejajo še zadnje podrobnosti. Mi smo si ogledali, kako se na povorko pripravljajo v Turističnem društvu Šmarje.

Na istrski pustni povorki Šmarčani letos sodelujejo že peto leto. Ker na karnevalu vsako leto ocenjujejo zahtevnost izvedbe projekta, aktualnost in izvirnost, se bodo Šmarčani gotovo ponovno potegovali za nagrado.

Šmarčani in Naša mala Štmarska klinika. Foto: ekoiper.si

Naša mala Štmarska klinika

Strokovno žirijo bodo poskusili prepričati z Našo malo Štmarsko kliniko, s katero želijo sporočiti, da se ne strinjajo z zdravstvenimi reformami, kljub temu pa nas želijo spomniti na strpnost, saj zdravniki niso sami krivi za čakalne dobe, ki vsem povzročajo sive lase.

“Letos se bo društvo predstavilo s pustnim vozom Naša mala Štmarska klinika. Na zabaven in simpatičen način želimo povedati, da je potrebno umiriti nestrpnost, ki vlada v zdravstvu, tako med pacienti kot med zdravniki. Odločili smo se, da naredimo svojo kliniko, kjer doktorji pomagajo pacientom in pacienti doktorjem. Mi se vsi štimamo,” je za eKoper povedala predstavnica Turističnega društva Šmarje Debora Fajdiga.

Tako kot večina skupin, ki se pripravljajo na karneval, so tudi v Turističnem društvu Šmarje pričeli s pripravami takoj po novem letu. Gre namreč za velik projekt, ki zahteva veliko prostega časa.

Maskirni rally ali zgodovina pusta v Šmarjah

V Šmarjah so se vedno radi našemili. V preteklosti je bil zelo znan maskirni rally, ki so ga pripravljali Šmarčani. Tu sta bila vodilna Avgust Kocjančič, ki je izdeloval čudovite vozove, in Ardin Hrvatin, ki je bil zadolžen za izbiro teme, vsi skupaj pa so poskrbeli, da se je povorka slišala daleč naokrog. Maskirni rally je obšel vsa obalna mesta. Še danes ljudje govorijo, da so vsi čakali Šmarčane, da pridejo na Titov trg in v Piran s svojimi vozovi.

Kasneje je povorka izumrla, ampak ne tudi želja po šemljenju. Turistično društvo Šmarje je tudi v nadaljevanju ohranjalo pust pri življenju. V devetdesetih letih so se pričela otroška pustna rajanja, ki potekajo še danes.

Zadnjih pet let je društvo spet obudilo povorko in opozorilo nase na karnevalu v Kopru in Portorožu, kjer je leta 2014 z masko Šmarstone osvojilo 2. mesto v Kopru in 1. mesto v Portorožu. Leta 2015 pa z masko Šmartbuster 1. mesto v Kopru. Vse od leta 2013 se pustni vozovi društva uvrščajo med 6 najboljših. Zadnji dve leti se društvo udeležuje le povorke v Kopru, saj se je odločilo, da v nedeljo obišče svoje krajane in priredi povorko skozi vas Šmarje, od hiše do hiše, tako, kot je bilo nekoč v navadi.*