PUST: Cunder bo tudi letos odganjal zimo

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Pustni čas je tu in pustne maske bodo kmalu zavzele ulice. Bliža se tudi 9. Istrska povorka v Kopru, kjer se bodo predstavila različna društva in posamezniki v norčavi in zabavni pustni opravi. Zagotovo pa marsikdo pozna tudi cundra, ki je tipična istrska maska.

Cunder, ki mu pravijo tudi štracar, nosi obleko, narejeno iz krpic papirja, in je videti kot velika kokoš. Okrog pasu mu visi vsaj en kravji zvonec, na rami pa nosi bisago s pepelom, s katerim straši otroke in odganja zimo.

Cunder nam na norčav način nastavi ogledalo

Lik je prastara antropološka maska, ki ima še zoomorfne značilnosti (spominja na žival). Zanimivo je predvsem to, da tudi harlekin, znana gledališka figura, nosi obleko iz stiliziranih krp. Oba lika, tako cunder kot harlekin oponašata obnašanje ljudi in njihovo gibalno kulturo. Na svoj komičen in abstrahiran način nam nastavita ogledalo in pokažeta kakšni smo.

Istrski cundri. Foto: facebook Istrski karneval

Za Istro značilni pustni liki

Najbolj prepoznavni pustni liki, ki so značilni za naše območje so še nonič in nona, škrbasta baba in pijani duhovnik. V pustnem sprevodu pa ne smejo manjkati niti hudič, davkar in dimnikar, ki prinaša srečo. Od živalskih likov se pogosto pojavlja medved.

Povorke maškar so nekdaj hodile po vaseh in v koš nabirale jajca, klobase in ostale dobrote. Svojo vas so po pravilu obiskale na zadnji dan pustovanja, torej na pustni torek. *