DomovNaši krajiŠe do petka čas za prijavo na natečaja za Županovo vino in oljčno olje 2023

Še do petka čas za prijavo na natečaja za Županovo vino in oljčno olje 2023

Naši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

V petek, 13. januarja, se izteče rok za prijavo na natečaja Mestne občine Koper za Županovo vino in oljčno olje 2023. Vsak prijavitelj lahko sodeluje z največ tremi vzorci ekstra deviškega oljčnega olja oziroma tremi vzorci vina sorte malvazija ali refošk. Vzorce bodo od srede, 11. januarja, do petka, 13. januarja, sprejemali v prostorih stare lekarne v Pretorski palači.

Mestna občina Koper tudi letos lokalne vinarje in oljkarje vabi k sodelovanju na natečajih za županovo vino in oljčno olje. Izmed prijavljenih vzorcev bo strokovna komisija izbrala najboljše ter jih okronala z nazivom Županovo vino Mestne občine Koper za leto 2023 oziroma Županovo oljčno olje Mestne občine Koper za leto 2023. Letošnja novost je, da bosta naziv Županovo vino prejela tako malvazija kot refošk.

Občina bo tako kot vsako leto od zmagovalcev v protokolarne in promocijske namene odkupila dogovorjeno količino vina ter oljčnega olja. Letos bo to storila po višji odkupni ceni, in sicer devet evrov za 0,75-litrsko steklenico vina in sedem evrov za 0,25-litrsko stekleničko oljčnega olja. Zmagovalci pa bodo prejeli nagrado in promocijske aktivnosti v vrednosti 700 evrov.

Na natečaj za izbor Županovega vina se lahko prijavijo registrirani vinarji, vinogradniki in vinske kleti s stalnim prebivališčem v Mestni občini Koper, katerih grozdje oziroma vino izhaja izključno iz vinorodnega okoliša slovenske Istre. Vsak sodelujoči lahko na natečaj prijavi največ tri vzorce vina sorte malvazija in/ali refošk, ne glede na letnik trgatve. Tudi na natečaj za Županovo oljčno olje se lahko prijavijo registrirani pridelovalci (ekstra) deviškega oljčnega olja s stalnim prebivališčem v Mestni občini Koper, katerih oljke oziroma oljčno olje je izključno iz okoliša slovenske Istre. Vsak prijavitelj lahko sodeluje z največ tremi vzorci oljčnega olja.

Rok za prijavo se izteče v petek, 13. januarja, ob 12. uri. Vzorce vina in oljčnih olj bodo sprejemali od srede, 11. januarja, do petka, 13. januarja, v prostorih stare lekarne v Pretorski palači. V sredo med 15. in 17. uro, v četrtek med 13. in 16. uro ter v petek med 9. in 12. uro.

Strokovna komisija bo najboljše vino in oljčno olje razglasila v začetku februarja. V lanskem letu je bil z nazivom Županovo vino 2022 okronan Refošk aMorus 2013 iz kleti Montemoro Natural Wines, naziv Županovo oljčno olje 2022 pa je osvojilo oljčno olje Abrami, ki ga je pridelal Gorazd Jereb iz Krkavč.

Foto: Jakob Bužan, Pixabay