DomovNaši krajiSkriti kotički koprskega zaledja: Privoščite si plezalno dogodivščino v Ospu

Skriti kotički koprskega zaledja: Privoščite si plezalno dogodivščino v Ospu

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Osp je vas, stisnjena pod vznožje Kraškega roba in le par kilometrov oddaljena od Črnega Kala. Je ena najstarejših slovenskih vasi, saj se v pisnih virih omenja že konec 11. stoletja. Ponaša se s strnjenim vaškim jedrom, prepredenim z ozkimi ulicami. Predstavlja pravi raj za plezalce in ljubitelje pohodov.

V vasi stoji podružnična cerkev svetega Tomaža, v steni nad vasjo pa je manjša jama Babna buža, desno pa velika jama Grad, v kateri je izvir Osapske reke. Jama je dolga 1070 metrov in globoka 49 metrov. Za skoraj 20 metrov velikim vhodom se strop kmalu zniža in rov se nadaljuje po podpornem skalovju, tolmunih in ilovici do končnega jezera. Pred jamo je ohranjen del obrambnega zidu, ki je varoval ljudi v času turških vpadov, pohodov francoske vojske in ob zavezniškem bombardiranju Trsta in okolice med drugo svetovno vojno.

Na severovzhodni strani vasi je skalnat udor, imenovan Mišja peč z Mišjo bužo. Foto: sl.wikipedia.org

Na severovzhodni strani vasi je skalnat udor, imenovan Mišja peč z Mišjo bužo. Na severozahodnem delu pa so sledi dveh starih naselij in tudi kulturni ostanki starodavnega mesta Pucinum iz rimske dobe. Na pobočju stene raste pravi lovorov gozd, kjer boste našli tudi tommasinijevo popkoreso (Moehringia tommasinii), ki je izjemno redka rastlina.

Odličen plezalni poligon

Nad naseljem se dviga stena, oblikovana v podkvasto obliko. Široka je okoli 500 m, visoka pa več kot 200 m. Skupaj z Mišjo pečjo predstavlja eno najpomembnejših plezalnih območij v Evropi.

Prav zaradi ugodne klime in številnih raznolikih smeri vseh težavnosti se lahko Osp postavi v sam vrh slovenske plezalne ponudbe. Foto: sl.wikipedia.org

Osapska stena je markantna polkrožna previsna stena, ki je nastala kot posledica udora nekdanjega jamskega stropa in je zaščitni znak Ospa. Danes predstavlja izjemen plezalni poligon. Ugodna primorska klima omogoča plezanje skozi vse leto. Prav zaradi ugodne klime in številnih raznolikih smeri vseh težavnosti se lahko Osp postavi v sam vrh slovenske plezalne ponudbe. Stena v Ospu torej nudi veliko veselja ljubiteljem vertikale, zato ni čudno, da privablja plezalce iz ožje in širše okolice pa tudi z drugih koncev sveta. *

Osp je idealna destinacija za vse ljubitelje plezanja, a bo s svojo slikovitostjo, skrivnostnostjo in naravnimi lepotami prepričala tudi vse ostale. Izkoristite torej konec tedna in obiščite ta skriti kotiček koprskega zaledja.