DomovNaši krajiSkriti kotički koprskega zaledja: Skozi Truške na pohod

Skriti kotički koprskega zaledja: Skozi Truške na pohod

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

V barviti istrski vasici Truške se nahajajo Hiške slovenske Istre. To je idealen kraj za sprostitev, kjer boste uživali v objemu narave, tradicije, kulture in miru.

Hiške slovenske Istre so privlačne za oko in primerne za prenočitev, pot do njih pa je kot nalašč za sobotni ali nedeljski sprehod. Hišice namreč stojijo na vrhu grička in ponujajo magičen pogled na Koprski zaliv. Vsi ljubitelji zgodovine in življenja, ki je eno z naravo, si lahko tu privoščite pravo doživetje.

Ker so hiške brez vode in elektrike, lahko vsak obiskovalec podoživi čase, ko sta pred 100 leti v teh krajih vladala poljedelstvo in živinoreja. Foto: hiske.si

Posebna dodana vrednost turistični ponudbi Mestne občine Koper

Hiške slovenske Istre so zanimiva posebnost in popestritev turistične ponudbe obalne regije. V odmaknjeni vasici Truške je na gričih koprskega zaledja sredi vinogradov družina Kozlovič postavila tri majhne hiške, ki so brez vode in elektrike. Tudi arhitektura in notranja oprema sta taki kot takrat, ko so tu zemljo orali še z boškarini, zato lahko vsak obiskovalec podoživi čase, ko sta pred 100 leti v teh krajih vladala poljedelstvo in živinoreja.

Zanimive dogodivščine, ki vas čakajo na poti

Iz Trušk, kjer si je vredno ogledati še baročno župnijsko cerkev svetega Kancijana iz 16. stoletja, se lahko odpravite tudi na daljši pohod. Obiščete lahko Gonjače in se povzpnete na Vršič. Vršič je vas, od koder se odpira prekrasen razgled na dolino reke Dragonje in okoliške griče. Včasih je tam živelo več kot sto prebivalcev, danes pa je kraj zapuščen in prav zato poseben, saj je poln neizrečenih zgodb, ki jih pripovedujejo zidovi starih istrskih hiš.

Privoščite si pohod skozi Truške. Foto: hiske.si

Če bi se z Vršiča spustili naravnost v dolino, bi bili že čez nekaj minut ob Dragonji, kjer lahko nadaljujete z izletom. Če pa že pogrešate mestni vrvež, lahko zavijete proti Kopru, kjer lahko raziščete znamenite palače in se izgubite v čarobnih ulicah, ki se zlivajo v slikovite trge. Tudi Hrastovlje niso daleč. Privoščite si torej pravljičen vikend! *