DomovNaši krajiSKUPŠČINA ZMOS: Mestne občine z jasnim stališčem za enotno združenje občin

SKUPŠČINA ZMOS: Mestne občine z jasnim stališčem za enotno združenje občin

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Na gradu Kromberk pri Novi Gorici je minulo sredo potekala seja skupščine Združenja mestnih občin Slovenije (ZMOS), ki se je je udeležil tudi koprski podžupan Peter Bolčič.

Na seji, na kateri je bila prisotna večina županov oziroma podžupanov mestnih občin, je bilo potrjeno letno poročilo ZMOS za leto 2016. Pomemben del aktivnosti v preteklem letu je predstavljalo vzpostavljanje mehanizma celostnih teritorialnih naložb, v okviru katerega so mestne občine upravičene do 139 milijonov evrov nepovratnih kohezijskih sredstev in kjer ZMOS nastopa v vlogi posredniškega organa za izbor operacij.

Foto: ZMOS

ZMOS bo pridobil status reprezentativnosti

ZMOS bo po uspešnem ustavnem sporu v kratkem pridobil tudi status reprezentativnosti, še naprej pa bo zagovarjal interese mestnih občin pri pripravi sprememb zakonodaje, posebej na področju financiranja občin ter tudi na drugih področjih.

Skupščina ZMOS je razpravljala tudi o predlogu za združitev vseh treh združenj občin (Skupnost občin Slovenije – SOS, Združenje občin Slovenije – ZOS in ZMOS).

Mestne občine so izrazile jasno stališče, da bi interese lokalne samouprave v odnosih z državo najbolj uspešno in učinkovito zastopalo enotno združenje občin.
Foto: arhiv ekoper.si

Ker pa zaradi nasprotovanja ZOS v tem trenutku še niso izpolnjeni vsi pogoji za združitev v eno organizacijo, so se mestne občine odločile, da bodo izstopile iz preostalih dveh združenj in delovale le v okviru ZMOS. Ne glede na to pa si bodo še naprej prizadevale za tesno sodelovanje s preostalima združenjema ter tudi za končno združitev v enotno združenje občin. Prvi korak k temu je že zagotovitev skupne pisarne, ki bo v prostorih Mestne občine Ljubljana. *