DomovNaši krajiSpecialna olimpijada letos na Bonifiki v Kopru

Specialna olimpijada letos na Bonifiki v Kopru

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Danes so na koprski Bonifiki potekale že 24. regijske športne igre specialne olimpijade Slovenije za otroke z zmerno in težjo motnjo v duševnem razvoju. Udeležil se je je tudi podžupan Mestne občine Koper Peter Bolčič.

V svetovno gibanje specialne olimpijade je trenutno vključenih več kot 200 programov iz 150 držav sveta, ki so združene v sedem regij. Programi niso namenjeni le športu, ampak združujejo športne, socialne in kulturne aktivnosti. Specialna olimpijada je način življenja oseb z motnjami v duševnem razvoju, v programe pa se vključujejo tudi njihove družine. Cilj te ideje je ohranjanje psihofizičnih sposobnosti in vsesplošna socializacija oseb z motnjami v duševnem razvoju.

Foto: Vojko Rotar

Specialna olimpijada krepi prijateljske vezi

Na 24. regijskih športnih igrah je sodelovalo kar 11 centrov za usposabljanje, osnovnih šol, varstveno-delovnih centrov in socialnih centrov, ki jih je pred začetkom tekmovanja pozdravil tudi podžupan Mestne občine Koper Peter Bolčič.

“Drage športnice in športniki, v veselje in čast mi je, da vas lahko danes ob tem lepem dogodku pozdravim prav v Kopru. Ponosni smo, da ste izbrali ravno naš športni center za organizacijo iger, saj je športno-rekreacijski center Bonifika eden lepših in modernejših v regiji. Želim vam uspešne igre in prijetno druženje. Ne pozabite, ob koncu dneva boste zmagovalci vsi, je tekmovalce nagovoril koprski podžupan.

Podžupan MOK Peter Bolčič. Foto: Vojko Rotar

“Pustite mi zmagati, če pa ne morem zmagati, naj bom pogumen v svojem poskusu,” se glasi slogan tekmovalcev specialne olimpijade, ki so se na igre zelo zavzeto pripravljali.

“Danes bom igral košarko. Olimpijade sem se zelo veselil in zelo si želim zmage. Upam, da bo odmevala vse do neba,” nam je zaupal Kemal Demiri, član Centra za usposabljanje Elvire Vatovec Strunjan, medtem ko je tekmovalec v teku na 200 metrov Gašper Cenčič povedal, da je danes prišel po zmago in nam v isti sapi zaupal, da je eno medaljo v teku že osvojil.

Vodja za primorsko in notranjsko regijo Specialne olimpijade Slovenije Milena Pinter, podpredsednica zveze Sožitje Ljubljana Vesna Grižon, predsednica društva Sožitje obalnih občin Urška Merkelj in ravnatelj Centra za usposabljanje Elvire Vatovec Strunjan Korado Lešnik so se strinjali, da olimpijada odlično združuje športne, kulturne in socialne aktivnosti ter krepi prijateljske vezi. *