DomovNaši krajiSTŠ KOPER: Koprski dijaki bodo gostili dijake iz Litve, Slovaške in Turčije

STŠ KOPER: Koprski dijaki bodo gostili dijake iz Litve, Slovaške in Turčije

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Včeraj so v Koper prispeli dijaki srednjih šol iz Litve, Slovaške in Turčije, ki so s slovenskimi dijaki Srednje tehniške šole Koper (STŠ Koper) v okviru programa Erasmus+ sodelovali pri projektu History a (very) bit different.

Dijaki bodo preživeli zanimiv teden, ki so jim ga pripravili profesorji in dijaki Srednje tehniške šole Koper.

“History a (very) bit different je splošno izobraževalni projekt v okviru katerega vse štiri udeležene države (Slovaška, Litva, Turčija in Slovenija) poskrbijo za to, da dijaki in profesorji skupaj obiščejo vse sodelujoče države. Tako smo se najprej zbrali učitelji vseh štirih držav na Slovaškem, kjer smo skupaj pripravili plan in nato Slovaško obiskali še z dijaki. Isto smo napravili še v Turčiji in Litvi,” je za eKoper povedal ravnatelj Srednje tehniške šole Koper Iztok Drožina.

Iztok Drožina, ravnatelj STŠ Koper. Foto: Arhiv eKoper

Zaključni obisk v okviru projekta History a (very) bit different bo potekal v Kopru

Projekt je predvsem zgodovinsko usmerjen, dijake pa spodbuja k spoznavanju kulture in zgodovine, ki se je odvijala na območju vseh štirih držav. Tako so si med sabo izmenjali obiske, prav zaključni obisk pa poteka v Kopru.

Učenje dijakov temelji predvsem na ogledovanju gradov. Po besedah Drožine je to zagotovo za učence posebna izkušnja, saj pridobivajo znanje na drugačen in bolj zanimiv način, kot pa da bi sedeli v šolskih klopeh in bi predavanje o gradovih le poslušali. Poleg tega dijaki države gostiteljice aktivno sodelujejo pri pripravi programa za obiskovalce. Pa ne samo to, dijaki so v vsaki državi, ki so jo obiskali, svoja doživetja tudi posneli.

“Dijaki vseh štirih šol bodo posnetke združili v film, ki bo namenjen uporabi pri pouku zgodovine. Prvič pa bo predstavljen prav pri nas, ob zaključni prireditvi v Pokrajinskem muzeju Koper, in sicer v petek, 23. junija, ob 18. uri,” je še dodal Iztok Drožina.

Dijaki STŠ Koper na obisku v Turčiji. Foto: STŠ Koper

Zanimiva dogodivščina za gostujoče dijake

Dijaki, ki bodo obiskali Koper, si bodo med drugim ogledali grad Prem, se zabavali ob različnih delavnicah, kot je izdelovanje cvetja iz krep papirja in uživali ob obisku Novakovega mlina v Brkinih, kjer jih bodo gostitelji zabavali s pastirskimi igrami.

Poleg gradu Prem, bodo obiskali tudi enega najbolj obiskanih in poznanih gradov v Mestni občini Koper, grad Socerb, zagotovo pa jih bo navdušilo tudi staro mestno jedro Kopra, kjer bodo obiskali stolno cerkev, zvonik in občudovali pročelji Pretorske palače ter Loggie.

Poleg zanimivih dogodivščin v samem Kopru, pa dijake iz Turčije, Slovaške in Litve čaka še pot v Ljubljano, kjer ne bo manjkal ogled Ljubljanskega gradu, ki mu bo sledil še ogled Krumperka, kjer jih bodo zagotovo navdušili lipicanci. Prav tako si bodo ogledali Predjamski grad in se podali v skrivni svet Postojnske jame.

Kot glavno presenečenje pa dijake čaka še ogled gradu Bled. Hladnih pa jih zagotovo ne bo pustil izlet z barko, s katere si bodo lahko ogledali slovensko obalo.

Gostujoči dijaki si bodo ogledali tudi grad Socerb. Foto: Arhiv eKoper

Zaključna prireditev in predstavitev filma

S svetlobno hitrostjo pa se približuje tudi dan, ko bo v Pokrajinskem muzeju potekala zaključna prireditev, ki jo Srednja tehniška šola Koper prireja v sodelovanju z Mestno občino Koper, kot podpornico projekta. Na prireditvi bo poleg zanimivega programa doživel svojo premierno uprizoritev film, ki so ga pripravili skozi svoje dogodivščine prav dijaki sami. Film bo nato predan v učne namene pri urah zgodovine.