DomovNaši krajiTudi Koper bo v torek odet v zeleno barvo

Tudi Koper bo v torek odet v zeleno barvo

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

6. oktobra po vsem svetu obeležujemo svetovni dan cerebralne paralize, za katero trpi 17 milijonov ljudi. Vizija družbenega gibanja je predstaviti to možgansko okvaro, spregovoriti o njej in ljudem s cerebralno paralizo zagotavljati enake pravice, kot jih imajo drugi. Sporočilo letošnje kampanje, ki jo je znova podprla tudi koprska občina, je Pusti svoj pečat. V ta namen bodo v torek, 6. oktobra, ulične svetilke na koprskem pomolu in kopališču zasijale v zeleni barvi.

»Ta dan je priložnost, da opozorimo na nujnost odpravljanja razlik med vsakodnevnimi okoliščinami in realnimi zmožnostmi oseb, ki živijo s posledicami cerebralne paralize. To vizijo lahko pomaga uresničevati vsakdo od nas v svojem okolju. S skupnimi močmi lahko vplivamo tudi na globalne družbene spremembe,« ob prihajajočem dnevu cerebralne paralize sporočajo iz Zveze Sonček, ki združuje vsa slovenska društva za cerebralno paralizo.

Gre za najbolj pogosto telesno oviranost v otroškem obdobju, ki je hkrati tudi ena najmanj poznanih. Posledice te možganske okvare so trajne in ljudi s to boleznijo zaznamujejo za vse življenje. Svetovni dan cerebralne paralize je priložnost za ozaveščanje javnosti o znakih in posledicah te bolezni in načini sobivanja z njo. Zveza Sonček ob tej priložnosti vsako leto pripravi številne aktivnosti, s katerimi želi spodbuditi skupnost k sprejemanju bolezni brez predsodkov, k zagotavljanju enakih pravic, dostopnosti in možnosti, kot jih imajo drugi ljudje.

Z letošnjo poslanico Pusti svoj pečat želijo javnost opozoriti, da tudi ljudje s cerebralno paralizo v družbi puščajo svoj pečat. Akciji ozaveščanja se bo priključila tudi Mestna občina Koper, ki bo v ta namen v torek, 6. oktobra, ulične svetilke na koprskem pomolu in mestnem kopališču odela v zeleno barvo, ki je namreč simbol svetovnega dne cerebralne paralize.

Foto: Facebook Zveza Sonček