DomovNaši krajiTudi Koper med najbolj iskanimi slovenskimi poletnimi destinacijami

Tudi Koper med najbolj iskanimi slovenskimi poletnimi destinacijami

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Spletni portal Trivago je izvedel raziskavo o tem, katere domače destinacije to poletje pritegnejo največ zanimanja pri domačih in tujih obiskovalcih. Koper se je uvrstil na odlično 6. mesto, takoj za Piranom in tako prehitel denimo Kranjsko Goro in Bohinj.

V raziskavo so pod drobnogled vzeli popotnike iz Slovenije, Italije, Avstrije, Madžarske in Nemčije. Prav iz teh držav namreč prihaja največ zanimanja za slovenske destinacije. V raziskavo pa so vključili vsa iskanja, ki so bila opravljena med 15. majem in 15. julijem 2017 za iskano potovalno obdobje med 1. 7. in 31. 8. 2017.

Po podatkih, pridobljenih na podlagi 55 mednarodnih Trivago platform, so najbolj priljubljene slovenske destinacije v tem obdobju Portorož, Ljubljana, Bled, Izola, Piran, Koper, Maribor, Kranjska Gora, Bohinj in na desetem mestu Strunjan.

Koper je med najbolj iskanimi destinacijami. Foto: arhiv ekoper.si

Pri pregledu iskanj s ključnih trgov je mogoče opaziti, da se je le Portorož zavihtel med prvih pet pri prav vseh petih opazovanih trgih. Po krajšem oddihu v tem kraju poizvedujejo Slovenci v povprečju 3,4 dni, po daljšem pa Nemci, in sicer kar 5,8 dni.

Ljubljana je prva slovenska izbira obiskovalcev iz Nemčije, ki iščejo tu nastanitev v povprečju za dva dni, medtem ko se prestolnica ni znašla na seznamu petih največkrat iskanih destinacij madžarskih in domačih obiskovalcev. Pri obiskovalcih iz tujine je na visokem mestu tudi Bled. Tu obiskovalci iščejo nastanitev v povprečju za 3 dni, najdlje Italijani, najkrajše pa Avstrijci.

Slovenci izkazujejo največ zanimanja za obalna mesta, Strunjan pa je tisti, kjer so bila zabeležena daljša poizvedovanja, in sicer v povprečju za obdobje 4,1 dni.

Koper se je med iskanji Slovencev uvrstil na odlično 4. mesto, in sicer za Portorožem, Izolo in Strunjanom, zanimivo pa je, da je prehitel Kranjsko Goro, v skupnem pregledu pa je dosegel prav tako odlično 6. mesto in tako prehitel Maribor, Kranjsko Goro, Bohinj in Strunjan.

V Turistični organizaciji Mestne občine Koper so s podatki zelo zadovoljni. Koper je namreč še pred dobrim desetletjem veljal za pretežno industrijsko mesto, danes pa se uvršča v sam vrh slovenskega turizma.

Foto: arhiv ekoper.si

Za tak vzpon gre po mnenju vodje Turistične organizacije Koper mag. Tamare Kozlovič gotovo zahvala pospešeni ureditvi infrastrukture na tem območju v zadnjih letih, vse bolj pogostejšim prihodom potniških ladij v Koper, pa tudi naporom, ki jih v Mestni občini Koper v sodelovanju s številnimi drugimi akterji vlagajo v turistične vsebine, s čimer Koper postopoma postaja vse bolj priljubljena aktivna in zelena celoletna mediteranska destinacija.

Sicer pa obiskovalce Mestne občine Koper k nam privabljajo ogledi znamenitosti tako v samem mestu kot na zelenem podeželju. V večini povprašujejo po nastanitvah, dobrih restavracijah, po ogledu raznih prireditev in po kolesarskih ter peš poteh.

Med iskanji naših zahodnih sosedov so najbolj priljubljene slovenske destinacije Portorož, Ljubljana, Bled, Piran in Kranjska Gora, Avstrijci poleg Portoroža in Pirana prav tako prisegajo na Ljubljano, Izolo in Bled, pri Nemcih se je na prvo mesto uvrstila Ljubljana, takoj za njo pa Portorož, Maribor, Bled in Piran, medtem ko so med Madžari najbolj iskane destinacije poleg Portoroža še Bled, Piran, Koper in Izola.

Trivago sicer velja za vodilno blagovno znamko na področju spletnega iskanja nastanitev. Spletni iskalnik nastanitev primerja cene za več kot milijon hotelov na preko 200 rezervacijskih straneh, med drugim uporabnikom ponuja 175 milijonov nastanitvenih ocen in 19 milijonov fotografij, letno ga obišče preko 1,4 milijard uporabnikov.

Podjetje s sedežem v Düsseldorfu je bilo ustanovljeno leta 2005. Trenutno je prisotno na 55 trgih v 33 jezikih.