DomovNaši krajiTudi v Kopru brezplačni avtobusi za starejše

Tudi v Kopru brezplačni avtobusi za starejše

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Od junija dalje se bodo upokojenci, invalidi in vojni veterani brezplačno vozili tudi z mestnimi avtobusnimi prevozi v koprski občini. Pogodbo o poravnavi subvencij so z ministrstvom za infrastrukturo poleg koprske podpisale še občine Celje, Kranj, Krško in Novo mesto ter se tako pridružile Ljubljani in Mariboru, kjer država brezplačni avtobus zagotavlja že od lani.

Do brezplačnih voženj s koprskimi mestnimi avtobusi bodo s 1. junijem upravičeni upokojenci, imetniki Evropske kartice ugodnosti za invalide in vojni veterani ter starejši od 65 let pod pogojem, da niso v delovnem razmerju. Za pridobitev brezplačne vozovnice bodo morali izpolniti vlogo. Izjema so potniki, imetniki t. i. rdeče vozovnice, ki jim omogoča brezplačne vožnje z medkrajevnimi avtobusi po Sloveniji – tem se bo brezplačna vozovnica za mestni avtobusni promet samodejno zapisala ob prvi validaciji na avtobusu.

Zagotavljanje brezplačnih avtobusnih prevozov ranljivim skupinam prebivalstva je po mnenju ministrstva pomemben korak k izboljšanju dostopnosti javnega prevoza. K temu stremi tudi Mestna občina Koper, ki s prilagajanjem linij mestnih avtobusov, večanjem frekvenc njihovih prihodov in subvencionirano ceno mesečne vozovnice (10 evrov) želi čim bolj slediti potovalnim navadam in potrebam svojih občanov.

Namero države, da delu prebivalstva zagotovi brezplačne avtobusne prevoze, je pozdravil tudi koprski župan Aleš Bržan, ki verjame, da bo ukrep nekoliko razbremenil lokalne ceste in mestna parkirišča, zmanjšal onesnaževanje in tako izboljšal kakovost bivanja in življenja v mestu.