DomovNaši krajiV Gradinu čistilna akcija

V Gradinu čistilna akcija

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Krajevna skupnost Gradin je v soboto organizirala akcijo čiščenja ostankov in smeti za ilegalnimi migranti na območju njihove krajevne skupnosti, ki leži na južni meji s Hrvaško.

Krajani Gradina se soočajo s problematiko odpadkov, ki ostajajo za ilegalnimi migranti, zato so v soboto organizirali čistilno akcijo, ki ji je sledila okrogla miza. S to akcijo so se pridružili ostalim že izvedenim akcijam na območjih z enako problematiko. V soboto jim je na pomoč priskočil tudi svetovalec župana Mestne občine Koper Robert Šuc. Kot je povedal na okrogli mizi po čistilni akciji, je Mestna občina Koper predvsem po zaslugi odgovornih občank in občanov razmeroma čista in tudi občina sama skrb za okolje postavlja med svoje prioritete. »Zavedamo pa se, da bo v čisto in varno okolje v prihodnje treba vlagati še več truda in sredstev. Ker večina izmed nas dobro razume, da je naša prihodnost v tem, da pridelamo čim manj odpadkov in sledimo ideji zero waste, nas seveda zelo moti, ko se v našem okolju pojavijo odpadki, ki so odloženi neprimerno. Vesel sem, da ste se v vašem kraju tako hitro in učinkovito organizirali in očistili svoje okolje.«

Vlada bo občinam povrnila stroške odstranjevanja odpadkov

Vlada je sicer na dopisni seji 17. maja odločila, da za odstranitev odloženih odpadkov, ki so posledica nezakonitih prehodov meje, občinam povrne stroške odstranitve teh odpadkov, in sicer v skladu s predpisom, ki določa metodologijo za oblikovanje cen storitev obveznih gospodarskih javnih služb varstva okolja.

Povračilo stroškov odstranitve odpadkov bo koordiniral in izvajal Urad Vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov (UOIM). Stroške bodo lahko povrnili na podlagi informacije policije, ki bo ob ugotovitvi lokacije in vrste odpadkov navedla, da so odpadki nastali kot posledica nezakonitih prehodov državne meje, in zahtevka občine, ki bo ustrezno utemeljen in dokumentiran.