DomovNaši krajiV Kopru nova varna točka

V Kopru nova varna točka

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Otroci in mladostniki so v Kopru dobili novo varno točko, kamor se lahko zatečejo po pomoč, zaščito ali nasvet.

Točka se nahaja v prostorih Študentskega centra Univerze na Primorskem (ŠCUP) in Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP). Center se je s tem pridružil več kot 600 varnim točkam po Sloveniji in 28 varnim točkam v Kopru.

Otroci lahko varne točke prepoznajo po posebni nalepki, smejoči se hišici, ki je nameščena na vidno mesto ob vhodu. Foto: ŠOUP

Varne točke delujejo v okviru projekta Varna točka Unicefa Slovenija. Leta 2012 je projekt Varne točke na pobudo Osnovne šole Koper, ravnatelja Antona Baloha in Polone Mihalič Birsa, ki je prevzela koordinatorstvo, zaživel tudi v Mestni občini Koper.

Varne točke so lahko različni javni prostori, npr. knjižnice, zavarovalnice, lekarne, cvetličarne, mladinski centri in trgovine, v katerih prostovoljci ne rešujejo težav, ampak otrokom in mladostnikom pomagajo iskati rešitve, jih napotijo po pomoč ali pomoč pokličejo.

Projekt poteka v 74 krajih po Sloveniji, varna točka je tudi slovenski parlament.

Prostovoljci so usposobljeni za pomoč otrokom, saj se udeležijo posebnega izobraževanja, kjer se seznanijo s tem, kako pomagati otrokom v stiski. Izobraževanja so se udeležili tudi študenti in zaposleni v ŠOUP, ki so ravno tako pristopili k projektu.

“Otroci in mladostniki se najpogosteje zatečejo v točke, če so žrtve nasilja med vrstniki, če imajo težave v družinskem okolju, so vpleteni v prestopek, prekršek, potrebujejo pomoč pri domači nalogi, ne morejo domov, so pozabili ključe in želijo priti v stik s starši ali pa potrebujejo zgolj pozornost in prijazen pogovor. Veseli smo, da se je Študentski center UP pridružil projektu in se projekt širi,” je povedala koordinatorica projekta Unicefove Varne točke Polona Mihalič Birsa. *