V Kopru sprejeli prve ukrepe za zmanjšanje tveganja za okužbo s koronavirusom

Naši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Župani občin slovenske Istre so se danes sešli s predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje OE Koper, zdravstvenih domov Koper, Izola in Piran ter Zdravstvenega zavoda Kopilović, Splošne bolnišnice Izola, Ortopedske bolnišnice Valdoltra, Uprave RS za zaščito in reševanje, izpostava Koper, Uprave RS za pomorstvo, Policijske uprave Koper, Luke Koper, Aerodroma Portorož ter pristojnih služb štirih istrskih občin z namenom preveriti pripravljenost na morebitni spopad s koronavirusom SARS-CoV-2.

Sestanek je bil pravočasen, dobrodošel in še kako potreben. Preverili smo pripravljenost naših služb in ustanov na morebiten pojav suma okužbe z virusom na območju štirih istrskih občin ter prevetrili posamezne postopke ukrepanja. Razloga za preplah zaenkrat ni,” je v imenu štirih občin slovenske Istre povedal koprski župan Aleš Bržan. Kot je dejal, so si izmenjali pomembne informacije in ugotovili, na kakšne načine lahko drug drugemu pomagajo pri varovanju zdravja občank in občanov.

V tem trenutku je najbolj pomembno, da so ljudje ustrezno obveščeni o preventivnih ukrepih, ki so ključni za zmanjšanje tveganja za okužbo s koronavirusom. Izogibati se je treba tesnim stikom z  ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni, se ne dotikati oči, nosu in ust, si redno umivati roke z vodo in milom ter upoštevati pravila higiene kašlja. V času povečanega pojavljanja okužb dihal se je treba izogibati tudi zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi in poskrbeti za redno zračenje zaprtih prostorov (več https://www.nijz.si/sl/preprecevanje-okuzbe-z-virusom-sars-cov-2019). 

Župani so se dogovorili, da bo bodo v naslednjih dneh pozvali državo k prednostni obravnavi območja slovenske Istre, ki je zaradi neposredne bližine meje s Hrvaško in Italijo ter vsakodnevnega prehajanja prebivalstva med državami bolj izpostavljeno tveganju za okužbo z virusom. Od države bodo zahtevali, da sprosti blagovne rezerve za osebno zaščitno opremo za potrebe zdravstvenega osebja oziroma služb, ki so najbolj izpostavljene stiku z morebitno okuženimi, ter da omogoči testiranje na prisotnost koronavirusa tudi v Kopru.

Dogovorili se še, da bodo zdravstvene ustanove poiskale prostor, v katerem bi lahko vzpostavili izolacijsko sobo za celotno območje slovenske Istre.