To soboto se je v koprski Taverni odvil že četrti Dan vina in čokolade, ki je presegel vsa pričakovanja. Dogodek je obiskalo več kot 4000 ljubiteljev vina in čokolade.
Na dogodku se je predstavilo 22 razstavljavcev, od tega 14 vinarjev in 8 čokoladnic ter slaščičarn.
Mladi so pokazali velik interes za učenje osnov kulture pitja vina in uživanja sladic, saj so vinarjem in čokoladnicam namenili veliko pozornosti, jih spraševali o njihovem delu in se ob dobri družbi kulturno zabavali.
Vsi obiskovalci so uživali ob okušanju vrhunskih slovenskih vin, ki so jih predstavljali mladi vinarji ter ob sladkanju s čokoladami in sladicami slovenskih ponudnikov, so sporočili iz Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP).
Na četrtem dnevu Vina in čokolade sej je v soboto predstavilo tudi 12 vinarjev iz slovenske Istre, in sicer Ekološko vinogradništvo Rodica Truške, Ekološko posestvo Vina Montis in Eko Laura, Vina Bordon, Kmetija Mahnič, Vinska klet Kralj, Domačija Ražman, Vina Zaro, Vinska klet Robi in Dorjano Korenika, Vinska klet Rakar, Kmetija Jogan, Vinakoper in Vinska klet Plahuta Iztok. Prisotna sta bila še gosta iz Vipavske doline (Vina Polh) in vinogradniškega okoliša Ljutomer-Ormož (Vinogradništvo družina Kos).
Za čokoladna razvajanja so poskrbeli Čokoladnica da Ponte, Čokoladnica Iridis, Kavarna Triglav, Hiša trt, vina in čokolade Kunej, Berryshika, Sladki cekini, 20chocolate in ŠOUP.
Delavnice požele veliko zanimanja
Delavnici – na prvi so predstavili pravilno kombiniranje vina in čokolade, na drugi pa so udeleženci prepoznavali okuse s pokritimi očmi – sta navdušili vse obiskovalce. Da sta lahko vino in čokolada odličen par, sta dokazala Matej Zaro z vini Zaro in Danijel Sertič s čokoladami Čokoladnice da Ponte. Na delavnici sta skupaj z obiskovalci iskala pravo kombinacijo med vini in čokolado in jo tudi našla. Na drugi delavnici so se obiskovalci preizkusili v slepem degustiranju vina. Rok Ražman iz domačije Ražman je predstavil pravila okušanja vina in obiskovalce izzval k preizkušnji. Udeleženci so se zelo dobro odrezali pri ugibanju okusov, za kar so bili tudi bogato nagrajeni. *