DomovNaši krajiV Libertasu in Mali loži razstava o arhitekturni vrednosti spomenikov

V Libertasu in Mali loži razstava o arhitekturni vrednosti spomenikov

KulturaNaši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

V nekdanjem skladišču Libertas ob koprski severni obvoznici bo v četrtek, 25. marca, zaživela razstava z naslovom Arhitektura. Skulptura. Spomin. Umetnost spomenikov Jugoslavije 1945–1991. Razstavo organizirata Avtomatik Delovišče in Galerija DESSA v sodelovanju z Mestno občino Koper, na ogled pa bo do 15. aprila. V Mali loži pa bo vse do četrtka, 8. aprila, projekcija dokumentarnega filma o ustvarjanju zgodovinskih spomenikov.

Po uspešno izvedeni razstavi na Piranskih dnevih arhitekture, v arhitekturni galeriji DESSA v Ljubljani, na spletni platformi ob 22. mednarodnem Salonu arhitekture v Novem Sadu in spletni konferenci na Architectuul projekt Arhitektura. Skulptura. Spomin. Umetnost spomenikov Jugoslavije 1945-1991 nadaljuje svoje popotovanje po poti spomina v koprskem skladišču soli Libertas.

Na podlagi visoke arhitekturno-umetniške vrednosti objektov in izjemne kontemplativnosti prostorskih zasnov razstava ovrednoti izjemnost arhitekture jugoslovanskih spomenikov NOB, ki jo poleg estetske in konstrukcijske inovativnosti nadgrajuje samosvoj umetniški izraz. Z razpadom Jugoslavije leta 1991 je začela izzvenevati potreba po spoštovanju spomina, ki ga izražajo njena spominska obeležja, zato so spomeniki danes po posameznih območjih v različnih stanjih. Ponekod ohranjajo spoštljiv spomin na preteklost in na prizadevanja preteklih generacij, drugje pa so zapuščeni oziroma prepuščeni propadu ali celo oskrunjeni.

Ravno zato je cilj projekta spodbuditi zrelo in spoštljivo presojo umetniško-arhitekturne vrednosti spomenikov nekdanje države, opozoriti na njihov kulturni in kontemplativni pomen ter s tem prispevati k vzdrževanju in ohranjanju spominskih območij. Spomeniki so vezi s preteklostjo, opominjajo na dostojanstvo človeškega življenja in smrti. In ne nazadnje tudi spomina.

Odprtje razstave Arhitektura. Skulptura. Spomin. Umetnost spomenikov Jugoslavije 1945–1991 si lahko v četrtek, 25. marca, ob 18. uri ogledate tudi na družbenem omrežju Facebook na povezavi.

Razstavo lahko obiščete vse do 15. aprila, ob četrtkih in petkih med 17.00 in 19.30, v soboto pa med 10.00 in 12.00 ter v popoldanskem času med 17.00 in 19.00, vstop je prost.

Zaradi napovedanega enajstdnevnega zaprtja države bo razstava od, 29. marca, do srede, 31. marca, odprta med 17. in 19. uro.

Foto: Boštjan Bugarič, Roberto Conte