DomovNaši krajiV Mali loži svetlobna instalacija avtorice Katje Paternoster

V Mali loži svetlobna instalacija avtorice Katje Paternoster

KulturaNaši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Koprska Mala loža bo med 12. januarjem in 4. februarjem gostila razstavo svetlobne instalacije intermedijske umetnice Katje Paternoster z naslovom Pod gladino. Tokratna instalacija se podaja v globino morja in oživlja mistični podvodni svet, ki si ga je s svetlobno skulpturo morskega bitja zamislila kreativna slovenska umetnica.

Svetlobna instalacija Pod gladino nadgrajuje serijo ustvarjanja svetlobnih skulptur živali, ki jih je intermedijska umetnica udejanjila že v preteklih svetlobnih instalacijah Nočni obiskovalci ter Domači in Divji. Katja Paternoster je diplomirala na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani. Kot intermedijska umetnica deluje na področju prostorskih svetlobnih instalacij, v katerih se zrcali njena občutljivost do lokalne identitete prostora, v katero se instalacija umešča. Medij, s katerim se izraža, je svetloba v povezavi s preprostimi materiali. V procesu oblikovanja prostorske instalacije materiali izgubijo svojo prvotno funkcijo, s pomočjo svetlobe pa oblikovane skulpture postanejo vidne.

»Svetloba je medij, ki razkriva, kar bi bilo drugače očem nevidno. Če je svetloba v Nočnih obiskovalcih razkrivala prisotnost divjih živali v mestu ponoči ter kasneje v instalaciji Domači in Divji simbolno orisala sožitje različnih vrst na skupnem teritoriju, potem svetloba v tokratni instalacija Pod gladino odkriva globino morja in njene redko videne prebivalce,« pove Katja o tokratni svetlobni instalaciji in doda: »V modri svetlobi lebdeči beli Orjaški ligenj ustvarja iluzijo globine, katere del postane tudi gledalec, ko vstopi v ambient Male lože. Krhka struktura mreže oblikuje mističnega, kot duh skrivnostnega prebivalca globin, ki v soju svetlobe postane resničen. Izkušnja bližnjega srečanja gledalca z Orjaškim lignjem je edinstvena.«

Več o avtorici razstave in svetlobnih skulpturah živali najdete tudi na spletni povezavi.