V pričakovanju martinovanj

Naši krajiNoviceProsti časTurizem Preglej vse novice
Deli vsebino

Ta konec tedna bodo tudi v destinaciji Koper pripravili različna martinovanja.

Martinovo, ki ga vsako leto obeležujemo na god sv. Martina 11. novembra, pomeni simboličen zaključek vinogradnikovega truda v vinogradu, obenem pa je čas, ko se mošt spremeni v vino. Ob tej priložnosti se odvijajo različne prireditve – martinovanja. Tudi v destinaciji Koper nas slednja čakajo že v prihodnjih dneh.

Med 8. in 10. novembrom bo v Marezigah, kjer slovijo po odličnem refošku in se ponašajo s prvo vinsko fontano v Sloveniji, potekala tradicionalna Martinja. Prireditev vsako leto ponudi odlično priložnost za pokušanje vin istrskih vinarjev in domače kulinarike. Isti konec tedna pa bodo martinovo proslavili tudi v šotoru na koprskem stadionu Bonifika. V petek, 8. novembra, bosta ob mladem vinu občinstvo zabavali skupini Mambo Kings in Tequila, v soboto, 9. novembra, Luka Basi in skupina Gedore, v nedeljo, 10. novembra, pa bodo obiskovalci lahko uživali ob zvokih klap Capris, Solinar in Semikantà.

Za Martinovo se bodo letos še posebej potrudili tudi v Vinakoper, največji vinski kleti v našem delu Istre. Ta petek, 8. novembra, bodo tako pripravili številne zanimive dogodke. Ves dan bodo možni vodeni ogledi vinske kleti in degustacije, od 14. ure dalje bo v vinskem butiku Afterwork party, od 17. ure dalje pa bo v Hiši refoška martinova degustacija z razglasitvijo vinskih botrov, kronanjem nove vinske kraljice slovenske Istre, kulinaričnim razvajanjem, manjkala pa ne bosta tudi mlado vino in kostanj.

Martinovanje bodo letos pripravili tudi v Pučah. V nedeljo, 10. novembra, ob 16. uri bodo v kulturnem domu nastopili recitatorji domačega kulturnega društva in mešani pevski zbor Alojz Kocjančič, vse skupaj pa bo zaokrožilo tudi druženje, pogostitev in blagoslov vina.