DomovNaši krajiV Škofijah še močno živi spomin na pisatelja Vidalija

V Škofijah še močno živi spomin na pisatelja Vidalija

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Kulturno društvo Istrski grmič Škofije je v sredo, 7. decembra, priredilo bogat kulturni večer, posvečen Rafaelu Vidaliju in njegovemu literarnemu delu. Dvorano v Vaški hiši na Zgornjih Škofijah so do zadnjega kotička napolnili domačini ter Rafaelovi rojaki iz Kubeda.

Predsednica društva Istrski grmič Škofije Vlasta Jerman je povedala, da je misel na večer, posvečen Rafaelu Vidaliju, zorela že dolgo časa, zato je vesela, da so jo v sredo uspeli tudi uresničiti.

Dogajanje je bilo stkano iz branja odlomkov treh Vidalijevih knjig. Foto: Darinka Hrvatin

Bogato ljudsko izročilo

Prijetno vzdušje so uvodoma pričarali štirje pevci, člani nekdanjega Okteta Škofije, Rafaelovo življenjsko in ustvarjalno pot pa so orisali: predsednica društva Vlasta Jerman, Vera Vezovnik in nekdanji odgovorni urednik Fontane Danilo Japelj. Sledilo je branje odlomkov treh Rafaelovih knjig: Ćubejske žrjavce, Lepi moj domček, čeprav te je samo za en lonček ter roman Vračanja v Retino.

V čudoviti svet Vidalijevega pisanja, ki je prepleten tudi z navezovanjem na bogato kulturno dediščino in spoštovanjem narečnega jezika, so prisotne popeljali Tanja Kocjančič v kubejskem narečju, Hermina Valenčič, Anica Vitez, Neva Počkaj in Branko Filipič. Vse prebrane zgodbe, v katerih je ohranjeno bogato ljudsko izročilo, se dogajajo v škofijskem okolju, prostoru pod Tinjanom, nekatere tudi v Vidalijevem rodnem Kubedu.

V Vidalijevih knjigah je ohranjeno bogato ljudsko izročilo. Foto: Darinka Hrvatin

Fotografski utrinki so lepo zaokrožili večer

Prireditev, posvečeno Rafaelu Vidaliju, sta dopolnila še Nives Kačič s fotografskimi posnetki ostankov Retine in Bojan Rovšek s podatki o nekdanjih prebivalcih tega opuščenega zaselka.

Breda Vidali, Rafaelova hči, je bila ob dogodku ganjena in hkrati vesela, da očetove besede še živijo, četudi samo v knjigah. “Hvala za tako spoštljiv spominski večer!” se je vsem prisotnim in sodelujočim zahvalila Breda Vidali.

“Kar sem, si, Istra, ti mi dala, pečat si vžgala za vse dni …,” so verzi Alojza Kocjančiča in življenjsko vodilo Rafaela Vidalija.

Za dobro razpoloženje vseh so gostoljubno poskrbeli tudi člani Kulturno-športnega društva Zgornje Škofije. *