DomovNaši krajiVonj po Istri to soboto vabi v Krkavče

Vonj po Istri to soboto vabi v Krkavče

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

V Krkavčah bodo to soboto znova pripravili pristno istrsko prireditev Vonj po Istri, na kateri boste lahko na enem mestu spoznali lokalno kulinariko, običaje, znamenitosti in še veliko več.

Krkavče, ki veljajo za eno najstarejših vasi v slovenski Istri, so poznane po svojih oljčnikih, oljarni, krkavškem kamnu, slikoviti arhitekturi, zadnja leta pa tudi po prireditvi Vonj po Istri. Slednjo bodo znova pripravili to soboto, 15. septembra.

Že od 10. ure dalje bodo ob poti, ki pelje do vaškega trga, postavljene stojnice, na katerih bodo predvsem domačini ponujali domače, skrbno pridelane in izdelane tradicionalne dobrote, ki so bile skozi celotno zgodovino vasi njen zaščitni znak. Poleg stojnic z domačimi izdelki bodo na ogled postavljene tudi t.i. tematske stojnice, na katerih bodo predstavili tradicionalne istrske običaje, istrska glasbila, oblačila in spominke, ki jih bodo izdelale pridne roke mladih krkavških gasilcev.

V sklopu prireditve bodo pripravili tudi sedem pravljičnih dogodivščin, zapakiranih v 3 vodene oglede. Tako si bodo obiskovalci lahko ogledali cerkev nadangela Sv. Mihaela, vas Krkavče, istrsko hišo Vrešje, najstarejšo istrsko oljarno, krkavški kamen, istrsko govedo oziroma boškarina in park avtohtonih istrskih živali.

Ob 12. in 13. uri bodo obiskovalci lahko tudi spoznali, kako poteka iskanje tartufov, ob 12. uri pa bo na programu Kulinarična eksplozija oziroma kuharski šov z zmagovalko televizijskega šova MasterChef Slovenija 2017 Saro Rutar, ki bo v živo pripravila okusne istrske jedi, kot to počnejo največji kuharski mojstri.

Ob 14. uri se bodo v kuharskem tekmovanju oziroma v pripravi istrskega menija pomerili učenci okoliških osnovnih šol, njihovo delo pa bo ocenjevala komisija, sestavljena iz priznanih kuharskih strokovnjakov in zmagovalcev znanih televizijskih kuharskih šovov.

Ob 16. uri bodo obudili star običaj oranja z boškarinom, ob 18. uri pa se bo prireditev nadaljevala  s kulturnim programom na vaškem trgu pred cerkvijo. Iz grl okoliških pevcev bodo tako zadonele istrske pesmi, folklorne skupine v šavrinskih nošah pa se bodo zavrtele v ritmu istrske glasbe. Zapeli bodo tudi otroški pevski zbor OŠ Šmarje, godalni kvintet in Rudi Bučar.

Veliko je torej razlogov, da se v soboto odpravite v Krkavče in doživite pristnost Istre na enem mestu.

Več na: www.vonjpoistri.krkavce.si