DomovNaši krajiZa financiranje gasilske javne službe namenjenih več sredstev

Za financiranje gasilske javne službe namenjenih več sredstev

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Včeraj so Obalna gasilska zveza Koper in deset prostovoljnih gasilskih društev (PGD) Mestne občine Koper na koprski občini podpisali pogodbe za financiranje gasilske javne službe v letu 2018. Sprejela sta jih podžupan Mestne občine Koper Peter Bolčič in vodja službe za zaščito in reševanje Igor Rakar.

“V letošnjem letu Mestna občina Koper za financiranje redne dejavnosti gasilske javne službe namenja 144.000 evrov, kar je 10 odstotkov več kot v lanskem letu,” je prostovoljnim društvom povedal podžupan Peter Bolčič in se ob tem društvom zahvalil tudi za odlično sodelovanje skozi vsa leta.

Igor Rakar je nato društvom predstavil investicije, ki se bodo izvedle v okviru pogodb, ki so jih društva podpisala. Tako bo Mestna občina Koper poleg sredstev za redno dejavnost prostovoljnim gasilskim društvom skupno namenila še 298.664 evrov.

Za skupno nabavo opreme za potrebe prostovoljnih gasilskih društev bo tako namenila 30.000 evrov, za sofinanciranje novih gasilskih vozil pa bodo v koprski občini namenili dobrih 180.664 evrov.

Podžupan MOK Peter Bolčič in vodja službe za zaščito in reševanje Igor Rakar sta prostovoljnim gasilskim društvom predstavila investicije v letu 2018. Foto: ekoper.si

Sredstev za nakup novih vozil se bodo tako razveselili v PGD Hrvatini, kjer v letošnjem letu pričakujejo manjše gasilsko vozilo za gašenje gozdnih površin in gasilsko vozilo za prevoz moštva, PGD Babiči pa bodo v uporabo prejeli večje gasilsko vozilo, ki bo prav tako namenjeno gašenju gozdnih požarov. Tudi v PGD Pobegi-Čežarji se bodo z gozdnimi požari od letos dalje spopadali z novo gasilsko cisterno.

Za sofinanciranje izgradnje gasilskih domov pa je v letošnjem letu koprska občina namenila 88.000 evrov. V PGD Rakitovec se bodo lotili izgradnje druge faze fasade, prizidka, sanitarij in garderob. PGD Osp bo na novo postavilo okna in vrata gasilskega doma, poleg tega bodo tudi pri njih na novo uredili fasado. Za dom PGD Babiči pa na Mestni občini Koper že izdelujejo vso potrebno investicijsko dokumentacijo DIIP, saj pričakujejo, da bi z deli lahko pričeli že v letošnjem letu.

“Hvala Mestni občini Koper za uresničitev naših želja, saj bomo že letos zaključili z izgradnjo gasilskega doma, ki je za našo krajevno skupnost velika pridobitev,” se je zahvalil predsednik PGD Rakitovec Rok Miklavčič, ki je izrazil tudi veselje ob dejstvu, da so se letos sredstva za financiranje redne dejavnosti gasilske javne službe povečala. Z njim so se strinjali tudi predsedniki ostalih prostovoljnih gasilskih društev.

Prostovoljna gasilska društva so podpisala pogodbe za financiranje gasilske javne službe. Foto: ekoper.si

Predsednik PGD Krkavče Darjo Lisjak je med drugim poudaril tudi velik pomen izobraževanja mladih, in sicer na področju prve pomoči in gasilskega dela, ki ga na osnovnih šolah izvajajo predvsem prostovoljci Rdečega križa Koper: “V našem društvu je veliko mladih in mislim, da je prav njih potrebno ozaveščati o nevarnostih in delu, ki ga gasilci opravljamo,” ter dodal: “Zahvalil bi se rad Mestni občini Koper, ki nam vsako leto priskoči na pomoč, tudi pri sofinanciranju našega največjega praznika Vonj po Istri, predvsem razveseljujoče pa je tudi to, da je sredstev letos za kar 10 odstotkov več kot lani.”

Prav tako je svoje zadovoljstvo nad sodelovanjem z Mestno občino Koper izrazil predsednik Obalne gasilske zveze Koper Robert Obad, ki ni skrival zadovoljstva, da na koprski občini poleg obnove domov in novih vozil, vsako leto poskrbijo tudi za nabavo nove gasilske opreme, kjer je ta potrebna: “Hvala Mestni občini Koper za posluh in realizacijo naših želja.”