DomovNaši krajiZa izvajanje gasilske službe prostovoljnim gasilskim organizacijam namenjenih 330 tisoč evrov

Za izvajanje gasilske službe prostovoljnim gasilskim organizacijam namenjenih 330 tisoč evrov

Naši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Župan Mestne občine Koper Aleš Bržan je z desetimi prostovoljnimi gasilskimi društvi podpisal pogodbo o financiranju prostovoljne gasilske službe za tekoče leto. Občina bo za izvajanje gasilske dejavnosti tudi letos namenila 150 tisoč evrov in še dodatnih 180 tisoč evrov za nakup opreme in gasilskih vozil.

»Tudi letos se vam zahvaljujem za to, ker skrbite za našo varnost. Želim si in upam, da svoje delo lahko opravljate nemoteno skozi vse leto. Naj bosta previdnost in varnost vaši stalni spremljevalki,« je zbranim gasilcem povedal župan Aleš Bržan. Ob tem je poudaril, da bo občina tudi v prihodnje podpirala delo in vse dejavnosti prostovoljnih gasilskih društev ter jim namenjala potrebna sredstva tudi za nakup opreme in izpeljavo naložb.

Zbrane je nagovoril tudi vodja Medobčinske službe za zaščito, reševanje in varstvo okolja Igor Rakar in predstavil naložbe, ki jih bo občina sofinancirala v letošnjem letu. Za nakup gasilske zaščitne in reševalne opreme za potrebe prostovoljnih gasilskih društev bo namenila 60 tisoč evrov, za sofinanciranje nakupa dveh novih gasilskih vozil pa še dodatnih 120 tisoč evrov. Gre za večje gasilsko vozilo za gašenje gozdnih požarov in gasilsko vozilo za prevoz moštva. Ključe novih vozil bodo izročili Prostovoljnemu gasilskemu društvu Dekani.

Pod streho tudi celovita obnova gasilskega doma v Babičih

Pred dnevi se je sklenila še ena pomembna naložba, ki bo gasilkam in gasilcem zagotavljala optimalne pogoje za delo – rekonstrukcija Gasilskega doma Babiči. Objekt, ki je bil za tamkajšnje gasilsko društvo po več kot 40 letih pretesen, ima po novem tri etaže, dovolj veliko garažo za vozni park društva, prostor za druženje in sejno sobo. Poleg tega je občina v okviru 640.000 evrov vredne naložbe uredila še dva večnamenska prostora in prostore za hrambo v kleti objekta, v pritličju pa vzpostavila garderobe, sanitarije s tuši, pralnico, čajno kuhinjo in dvorano. Novo je tudi stopnišče, ki povezuje vse tri etaže in urejeno dvorišče.

Vsaka naložba v gasilstvo se prej ali slej obrestuje. Tega se zavedajo tudi številne občanke in občani koprske občine, ki so pod okriljem participativnega proračuna predlagali ter izglasovali dva projekta, ki bosta pripomogla, da se gasilska društva še naprej uspešno razvijajo. V okviru prvega je občina v gasilskem domu PGD Krkavče sanirala dotrajane sanitarije, zamenjala zastarele instalacije in namestila novo kopalniško opremo. Za to je namenila 13.499 evrov. Novo podobo je dobila tudi tamkajšnja kuhinja, saj je občina v sklopu 19.499 evrov vredne investicije naročila in namestila novo kuhinjsko opremo in gostinske aparate. Letos bo pod okriljem participativnega proračuna z 20.000 evri sofinancirala še izgradnjo prizidka k obstoječi garaži gasilskega doma v Krkavčah. Z novo pridobitvijo bodo lahko vsa gasilska vozila spravili pod streho.

Foto: MOK, PGD Babiči