DomovNaši kraji“Zagotovitev pitne vode in ohranitev vodnega vira mora biti prioriteta, ki presega vse druge interese”

“Zagotovitev pitne vode in ohranitev vodnega vira mora biti prioriteta, ki presega vse druge interese”

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Potem, ko so Slovenske železnice napovedale ponovno vzpostavitev prometa, se je danes uradno odzvala tudi Mestna občina Koper z županom Alešem Bržanom na čelu, ki bo storila vse, kar je v njeni moči, da se vodni vir Rižana ohrani. kot pravijo, ne bodo dovolili, da se železniška povezava do Kopra vzpostavi, ne da bi pred tem bili izpeljani vsi nujno potrebni postopki za temeljito sanacijo zemljine.

Izjavo objavljamo v celoti:

“Pristojne službe Mestne občine Koper vse od nesreče v predoru v Hrastovljah, kjer je iztiril vlak, aktivno spremljajo postopek sanacije posledic le-te in so dnevno prisotne na terenu. Po podatkih, s katerimi razpolagamo, ugotavljamo, da sanacija zemljine na območju razlitja kerozina v Hrastovljah, ki naj bi se izvajala ponoči, ni bila izvedena na pravilen način oz. v dogovorjenem obsegu, zato je župan Mestne občine Koper Aleš Bržan od pristojnih organov danes zahteval pojasnilo oz. zagotovilo, da se nemudoma pristopi k celoviti sanaciji območja. Le na ta način nam bo uspelo zmanjšati grožnje, da bi kerozin dosegel vodni vir, ki napaja celotno obalo, ne samo Mestno občino Koper. Od tega, ali bomo imeli pitno vodo, je odvisen tudi razvoj obalnega gospodarstva, še zlasti turizma, od katerega živimo.

Razočarani ugotavljamo, da pristojni organi, še zlasti Ministrstvo za okolje in prostor ter Slovenske železnice, kljub resnosti nastale položaja, v kateri nam grozi ena večjih ekoloških katastrof v Sloveniji, niso storili dovolj, da bi zaščitili edini vodni vir za celotno območje štirih obalnih občin in preprečili, da izliti kerozin ob prvem deževju doseže podtalnico Rižane. To so jasno pokazali s tem, da so že v jutranjih urah sanirali tire in železniški promet nameravali vzpostaviti ob 12. uri, kot tudi s tem, da nam na Agenciji RS za okolje, kljub večkratnemu pozivu, tako s strani pristojnih na Rižanskem vodovodu Koper kot tudi s strani vodstva Mestne občine Koper, niso želeli posredovati odločbe, ki so jo včeraj izdali Slovenskim železnicam. Pa čeprav je jasno, da gre za javni interes in po našem mnenju pravico Rižanskega vodovoda kot stranke v postopku. Za pridobitev odločbe se moramo zdaj poslužiti zahtevka za dostop do informacije javnega značaja.

Še enkrat poudarjamo, da mora biti zagotovitev pitne vode za prebivalce štirih obalnih občin kot tudi ohranitev vodnega vira Rižana prioriteta, ki presega vse druge, tudi gospodarske, interese. Mestna občina Koper na čelu z županom Alešem Bržanom bo storila vse, kar je v njeni moči, da to tudi dosežemo. Ne smemo dovoliti, da se železniška povezava do Kopra vzpostavi, ne da bi pred tem bili izpeljani vsi nujno potrebni postopki za temeljito sanacijo zemljine. Pri tem bomo vztrajali.

Za prihodnji torek, 2. julija, je sklican Svet ustanoviteljic Rižanskega vodovoda Koper, na katerem se bodo sestali vsi štirje župani istrskih občin, nanj pa urgentno vabijo tudi ministra za okolje in prostor Simona Zajca. Ob tej priložnosti bodo pregledali celoten postopek sanacije posledic nesreče in sprožili postopke, ki so potrebni za čimprejšnjo zagotovitev dodatnega vodnega vira.”