DomovNaši krajiZelena luč za ureditev skalometa ob obalni cesti

Zelena luč za ureditev skalometa ob obalni cesti

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Na včerajšnji 29. redni seji občinskega sveta Mestne občine Koper so občinski svetniki z večino potrdili vse predlagane sklepe. Na dnevnem redu sta bila tudi ureditev skalometa ob obalni cesti v dolžini 440 metrov in vzpostavitev sistema izposoje koles.

Kot izhaja iz Investicijskega programa, ki so ga koprski občinski svetniki včeraj večinsko potrdili, si občina želi ob obalni cesti urediti skalomet, na ta način pa obnoviti zaščito nasipa Parenzana in omogočiti lažji dostop do morja. Poleg tega bo z izvedbo investicije zagotovila ohranitev biotopov, zaščitila bo kulturno dediščino in zagotovila zaščito pred poplavami.

Poskrbljeno bo tudi za urejenost okolice, sicer pa si bodo na koprski občini prizadevali za večjo prepoznavnost območja, ki ga želijo še bolj približati domačinom kot tudi turistom in drugim obiskovalcem. Ocenjena vrednost naložbe, ki bi jo lahko pričeli izvajati že jeseni znaša nekaj manj kot 1,7 milijona evrov (z DDV).

Mestna občina Koper namerava z ureditvijo skalometa ob obalni cesti obnoviti zaščito nasipa Parenzana in omogočiti lažji dostop do morja. Foto: arhiv ekoper.si

Svetniki so včeraj potrdili tudi Investicijski program za naložbo, ki predvideva postavitev postaj in vzpostavitev javnega sistema izposoje koles, s katero bo občina v okviru reševanja strateških izzivov in ciljev Celostne prometne strategije, zagotovila pogoje za udobno in privlačno kolesarjenje. Eden glavnih ciljev je zagotovo povečanje deleža kolesarjenja pri opravljanju vsakodnevnih poti. Z investicijo bo občina, dolgoročno gledano, pripomogla k zmanjšanju emisij nevarnih snovi v zraku, kar posledično prinaša pozitiven vpliv na zdravje in počutje posameznika. Zagotovljena bo tudi večja pretočnost prometa v mestu. Naložba je ocenjena na nekaj več kot 800 tisoč evrov.

V Marjetici Koper bodo nadgradili parkiraj in odpelji sistem. Foto: arhiv ekoper.si 

Med drugim so svetniki včeraj odločali tudi o spremembah in dopolnitvah odloka o ureditvi položaja javnega podjetja Marjetica Koper. Občina namreč želi še naprej razvijati in urejati mestni promet v smeri ekološko čistega trajnostnega razvoja, zato so se odločili, da bodo nadgradili sistem parkiranja “parkiraj in se pelji (park and ride)”, in sicer z okrepitvijo javnih prevozov iz obmestnih parkirišč v center mesta. Svetniki so v primeru javnega podjetja Marjetica Koper odločali tudi o razširitvi dosedanjih kmetijskih dejavnosti.

Zeleno luč so svetniki dali tudi podelitvi koncesije za opravljanje javne službe na primarni ravni na področju fizioterapije, financiranju izdatkov za odpravo posledic poplav in močnega vetra med 11. in 13. decembrom 2017 in predlogu za zavarovanje urejanja prostora za postavitev digitalnih oglaševalskih objektov v Mestni občini Koper.

Več informacij 29. občinske seje pa najdete TUKAJ!