Zlato z odliko za Mešani pevski zbor Obala Koper

KulturaNaši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

V nedeljo, 24. novembra, se je v Postojni zaključil primorski del regijskega tekmovanja odraslih pevskih skupin, ki ga letno organizira Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD). Najvišje število točk in edino podeljeno zlato priznanje z odliko je prejel Mešani pevski zbor Obala Koper na čelu z dirigentom Andrejem Makorjem, ki zbor vodi od septembra 2017.

Mešani pevski zbor Obala Koper je žirijo najbolj prepričal in dosegel najvišje število točk tekmovanja – 92,3 točke. Zbor si je tako edini zagotovil ZLATO PRIZNANJE Z ODLIKO, ki ga prejmejo zasedbe za oceno več kot 90 točk.

JSKD letno organizira regijska tekmovanja odraslih pevskih skupin. V nedeljo, 24. novembra, je izzvenel del tekmovanja, namenjen primorskim pevskim zasedbam. Sicer se tekmovanja zvrstijo po vsej Sloveniji, tudi za zbore iz ostalih regij, za Dolenjsko, Posavje in Belo krajino, Gorenjsko, za regijo od Celja do Koroške, za Štajersko in Prekmurje ter osrednjo Slovenijo.

Merila za izbor na tekmovanje so kakovost prijavljene zasedbe, umetniška vrednost programa in primernost programa zasedbi zbora. Sodelujoče vselej potrdi organizacijski odbor prireditve na predlog umetniškega sveta tekmovanja. Strogo so določena tudi pravila o sestavi tekmovalnega programa, ki je časovno omejen.

Letošnjo žirijo tekmovanja v Postojni so sestavljali predsednik Marko Vatovec ter člana Alenka Podpečan in Andraž Hauptman. Mešani pevski zbor Obala Koper je žirijo najbolj prepričal in dosegel najvišje število točk tekmovanja – 92,3 točke. Zbor si je tako edini zagotovil ZLATO PRIZNANJE Z ODLIKO, ki ga prejmejo zasedbe za oceno več kot 90 točk. Obenem je Obala prejela še priznanje za najbolje izvedeno skladbo iz obdobja renesanse, priznanje za najboljši mešani pevski zbor tekmovanja in priznanje za najboljšo zasedbo tekmovanja, dirigent Andrej Makor pa je prejel priznanje za najbolj obetavnega dirigenta in priznanje za najboljši izbor programa.

Poleg Mešanega pevskega zbora Obala Koper so se regijskega tekmovanja v Postojni udeležili še Vokalna skupina Elum Postojna, Moški pevski zbor Napev Batuje, Mladinski pevski zbor Borea GD Inmusic Sežana, Pevski zbor Srečko Kosovel Ajdovščina, Komorni zbor Ipavska Vipava, Komorni zbor Grgar in Goriški komorni zbor.