Županja Rima na poučni ekskurziji z dijaki znova obiskala naše mesto

KulturaNaši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Koprska protokolarna dvorana sv. Frančiška Asiškega je pred dnevi že drugo leto zapored gostila dijake srednjih šol italijanske prestolnice Rim, ki so v družbi županje mesta Rim Virginie Raggi naše mesto obiskali na poučni ekskurziji, ki jo organizira Generalni konzulat Republike Italije v Kopru. Namen je, da se dijaki z obiskom krajev ob vzhodni meji svoje države seznanijo z zgodovinskimi dejstvi medvojnega in povojnega obdobja.

Dijake je pozdravil župan Mestne občine Koper Aleš Bržan in jim predstavil današnje življenje v našem kraju ter tvorno sodelovanje obalnih občin. Posebej je poudaril kandidaturo vseh štirih občin za Evropsko prestolnico kulture in dodal, da smo »bolj evropski od Evropske unije«.

V dvorani sv. Frančiška so ob županu Kopra dijake nagovorili še županja Rima Virginia Raggi, Generalni konzul Republike Italije v Kopru Giuseppe D’Agosto, poslanec DZ Felice Žiža, ki je na kratko predstavil zakonsko ureditev pravic pripadnikov italijanske narodne skupnosti v Sloveniji in poudaril problematiko izvajanja določb o dvojezičnosti, ter zgodovinar Kristjan Knez, direktor centra Carlo Combi, ki je mladim kratko, a nazorno predstavil zgodovino prisotnosti italijanske narodne skupnosti na tem območju.

Govorci so si bili skozi pogovor enotni, da je treba zgodovinska dejstva priznavati in ohranjati spomin, a moramo biti ob tem trezno zazrti v prihodnost medsebojnega spoštovanja, sobivanja in soustvarjanja družbe v skupnem prostoru.