DomovNoviceAltroke Martinovanje 2024 v koprskih zgodovinskih palačah in osrednjem mestnem trgu

Altroke Martinovanje 2024 v koprskih zgodovinskih palačah in osrednjem mestnem trgu

KulturaNaši krajiNoviceProsti časTurizem Preglej vse novice
Deli vsebino

V soboto, 16. novembra, Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper pripravlja popolnoma nov koncept prireditve, ki v času najbolj prepoznavnega vinskega praznovanja – martinovanja – dogajanje umešča v samo mestno središče. Ob 1500. obletnici mesta poleg izbrane vinske ponudbe organizator v ospredje postavlja izjemen ambient reprezentativnih koprskih palač in osrednjega trga ter svojstveno obarvan kulturno-zabavni program. Na ta dan se bo Mestna občina Koper tudi slavnostno pridružila združenju Citta’ del Vino (Mesto vina).

Titov trg in štiri impozantne zgodovinske palače v središču Kopra – Pokrajinski muzej Koper, Pretorska palača, palača Gravisi Buttorai in palača Tiepolo Gravisi, domačinom veliko bolj znana kot borilnica – bodo prizorišča prvega Altroke Martinovanja 2024 v Kopru, kjer se bo predstavilo več kot 30 vinarjev, ki prihajajo iz slovenske Istre in bližnje Furlanije-Julijske krajine. Svojo ponudbo bodo predstavili tako uveljavljeni kot tudi mladi vinarji, ki bodo v okušanje ponudili, seveda, tudi mlado vino.

Program se bo začel že ob 14. uri tako na Titovem trgu, kjer bo poskrbljeno za kulinarično ponudbo v znamenju martinovanja, kot tudi v omenjenih palačah, kjer bo program trajal vse do 19. ure. V izjemnem ambientu zgodovinskih palač bodo svoja vina predstavljali in stregli vinarji, dogajanje pa bo spremljal bogat kulturno-zabavni program. Denimo, v Pokrajinskem muzeju bomo potovali nazaj v čas in pričarali praznično vzdušje nekoč, lepota notranjosti Pretorske palače bo poudarjena s plesnim performansom, v borilnici se bodo predstavili sabljarji, v palači Gravisi Buttorai pa bodo na svoj račun prišli tudi ljubitelji swing glasbene zvrsti. Celoten program je na voljo na visitkoper.si.

Ob  19. uri se bo dogajanje preselilo in sklenilo na Titovem trgu, kjer bodo v ospredju sodelujoči vinarji. Te bodo namreč na Titov trg slavnostno pripeljali s starodobniki in kjer se bodo ti pomešali med obiskovalce, strežbo njihovih  vin pa bodo prevzeli gostinci. Tako se bodo vinarji lahko še bolj sproščeno posvetili obiskovalcem. Dogajanje na Titovem trgu bo sicer zaokrožil bogat glasbeni program, ki ga bo otvoril Rudi Bučar s posebno zdravico, nadaljevala pa ga bosta Oktet Aljaž in DJ Alex de Groove.

Vstopnice so že na voljo:  cena za early bird vstopnico je 18 evrov, v predprodaji 20 evrov, na dan prireditve pa 25 evrov. Cena vključuje pet degustacij, kozarec, vodič po dogajanju v palačah in bogat kulturno-zabavni program. Na voljo so na eventim.si in na vseh njihovih prodajnih točkah.

Vinogradniki, vinarji in vinske kleti so pred uradnim začetkom martinovanja, ob 13. uri vabljeni tudi v Pretorsko palačo na slavnostni podpis, s katerim bo Mestna občina Koper postala partner združenja Citta’ del Vino (Mesto vina), kar samemu dogodku dodaja mednarodno veljavo.

Foto: Jakob Bužan, Jaka Ivančič