DomovNoviceAltroke Sladka Istra navdušila s slastnimi dobrotami in izborom najboljšega muškata

Altroke Sladka Istra navdušila s slastnimi dobrotami in izborom najboljšega muškata

Naši krajiNoviceTurizem Preglej vse novice
Deli vsebino

Množica obiskovalcev, prijetne jesenske temperature, obilno založene stojnice s sladkimi in slanimi dobrotami ter izjemno kakovostna ponudba muškatov iz slovenske Istre na koprskem Ukmarjevem trgu z najlepšim pogledom na morje. Vse to je bil letošnji festival Altroke Sladka Istra, na katerem je bil eden od vrhuncev tudi razglasitev najboljšega muškata – naziv Muškat Altroke Sladke Istre 2024 je prejel Vinakoprov Sladki muškat, letnik 2023.

Letos je organizator prireditve Altroke Sladka Istra Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper v sodelovanju z Društvom vinogradnikov slovenske Istre ponovno izvedel natečaj za najboljši muškat. Odziv vinarjev je bil izjemen, prav tako kakovost prijavljenih vin.

Mednarodna ocenjevalna komisija, ki so jo sestavljali Darko Cerkvenik, Liliana Savioli, Majda Brdnik in Bernarda Žitko, predsedoval pa ji je predsednik društva Sommelier Slovenije Valentin Bufolin, je v ocenjevanje dobila kar 19 vzorcev, med temi je bilo šest vzorcev cipra, en vzorec penečega vina ter 12 vzorcev muškata. Bronastega priznanja ni prejel nihče od prijavljenih vinarjev. Vsi sodelujoči so namreč prejeli več točk, kar nakazuje, da imamo v slovenski Istri odlične muškate. Srebrno medaljo so prejeli: Sladki muškat 2021: Posestvo Brič, Rumeni muškat 2022: Vinska klet Hreščak, Rumeni muškat 2023: Kmetija Jogan Damijan, Sladki muškat 2023: Šavrinska klet Boršt, Muškat 2023: Vina Ratoša, Sladki muškat 2022: Kmetija Mahnič, Cipro 2022: Kmetija Mahnič in Cipro Likor 2011: Kmetija Mahnič. Zlato medaljo so prejeli: Rumeni muškat 2019: Vina Bordon, Sladki muškat 2017: Vinska klet Kralj, Sladki muškat 2023: Vinska klet Robi&Dorjano Korenika, Capris peneči muškat: Vinakoper, Cipro 2022: Vinska klet Hreščak, Cipro 2023: Vinska klet Vilij Bržan, Cipro 2022: Vinska klet Vilij Bržan, Rumeni muškat 2023: Vina Markovič. Veliko zlato medaljo pa so osvojili: Sladki muškat 2023: Vinska klet Kralj, Cipro 2021: Vinakoper, Sladki muškat 2023: Vinakoper.

Sladke in kulinarične dobrote za vse okuse

Na Ukmarjevem trgu je bil sicer že od 10. ure zelo živahen vrvež. Na več kot 80 stojnicah so se predstavili slaščičarji, kuharji, vinarji, destilarji in drugi ponudniki. Za sladko ponudbo so letos med drugimi poskrbeli Refoškoladnica iz Marezig, kjer so obiskovalci lahko poskusili posebno sladico pripravljeno ob 1500. obletnici Kopra, koprska krofarna Da Ponte, Čokoladnica la Chocolat, številna lokalna društva, med njimi Šparžinke, Skala Kubed in Dobra volja Škofije, ki so navduševala s pristnimi istrskimi recepti in jedmi s tega območja. Na prireditvi so, kot omenjeno sodelovali tudi številni lokalni vinarji, med njimi Vina Bordon, posestvo Santomas, Vina Brič, Vinakoper in drugi. Poleg njih pa tudi lokalni pivovarji in ponudniki drugih pijač iz cele Slovenije. Za slane dobrote so poskrbeli Di Kappa tartufi z različnimi jedmi s tartufi, Nori Sushi, ki sta ga ustanovili dve mladi nadobudni kuharski ustvarjalki, Tumova koča na Slavniku in Restavracija Altroke’, ki pripravljata okusne istrske jedi in številni drugi ponudniki.

Pikina dežela za otroke navdušila

Veliko je bilo kulinaričnih navdušencev, sladokuscev in tudi najmlajših, ki so se zabavali v Pikini Deželi. Da je bil letošnji dogodek Altroke Sladka Istra še lepši, so poskrbeli tudi otroci osnovnih šol Mestne občine Koper. Učenci OŠ Dekani, OŠ Oskarja Kovačiča Škofije in OŠ Koper so namreč skupaj poslikali približno 400 zastavic s svojim portretom in najljubšo sladico, ki so bile razobešene v Pikini deželi in poskrbele za še večjo slikovitost dogodka.

Foto: Jakob Bužan