DomovNoviceBliža se dan spomina na mrtve

Bliža se dan spomina na mrtve

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

V Sloveniji se ob 1. novembru z obiski grobov in prižigom sveč spominjamo umrlih, ob tej priložnosti pa se po vsej državi in izven njenih meja uradne delegacije različnih institucij udeležujejo tudi komemoracij in polagajo vence ob spomenikih padlim.

Krajša spominska slovestnost, ki se je bodo udeležili predstavniki koprske občine, bo jutri, 27. oktobra, ob 11. uri, na vogalu Kidričeve ulice in Titovega trga, kjer bodo dijaki koprskih srednjih šol položili vence ob spominska obeležja na pročelju Univerze na Primorskem. Letos so komemoracijo v spomin padlim prostovoljcem mednarodnih brigad španske republikanske vojske in žrtve za svobodo iz Kopra, Šalare, Semedele in Žusterne pripravili v Dijaškem in študentskem domu Koper, skupaj z Združenjem protifašistov, borcev za vrednote NOB in veteranov Koper

Delegacija Mestne občine Koper pod vodstvom občinskih svetnikov Slobodana Popoviča in Vilija Bržana bo prav tako jutri, 27. oktobra, položila vence tudi v sosednji Italiji, in sicer pri spomeniku padlim v Miljah (14.30), v Dolini (15. uri), na pokopališču v Katinari (15.30), ob 16. uri pa se bodo udeležili osrednje komemoracije v tržaški Rižarni.

Foto: arhiv ekoper.si

V koprski občini bodo tako kot vsako leto ob dnevu spomina na mrtve organizirali tudi brezplačen avtobusni prevoz z Markovca, Semedele, Olma, Šalare in centra Kopra do pokopališča v Škocjanu, in sicer v torek, 31. oktobra in sredo, 1. novembra (vozni red avtobusov najdete tukaj), za vse tiste, ki se na grobove odpravljate z avtomobilom, pa priporočamo, da svoja vozila parkirate na bližnjem P+R parkirišču ob avtobusni in železniški postaji v Kopru, kjer bodo parkiranje vse tri dni – 31. oktobra, 1. in 2. novembra – brezplačno.

Čeprav niti letos ni predvidenih zapor prometa ali sprememb prometnega režima v neposredni bližini pokopališč koprske občine, bo v bližini mestnega pokopališča Škocjan oba dneva povečana prisotnost policije in občinskih redarjev.