DomovNoviceBliža se slovenski kongres prostovoljstva

Bliža se slovenski kongres prostovoljstva

Naši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Začetek decembra bo v znamenju 13. Slovenskega kongresa prostovoljstva. Tokrat bodo v ospredju dogodka vloga prostovoljstva in solidarnosti pri reševanju družbenih ter okoljskih izzivov. V luči veljavnih ukrepov bo kongres tokrat potekal virtualno, prek spletne aplikacije Zoom.

Letošnje leto se je na področju prostovoljstva izkazalo za izjemno pomembno. V času epidemije se je namreč pokazalo, da imajo pri spopadanju z razvojnimi izzivi in izrednimi razmerami ključno vlogo prav prostovoljci in prostovoljne organizacije. To bo tudi rdeča nit že trinajste, tokrat spletne edicije slovenskega kongresa prostovoljstva, ki ga 2. in 3. decembra organizira Slovenska filantropija. V četrtek, 2. decembra, bodo po uvodnem pozdravu župana Mestne občine Koper Aleša Bržana in izvršne direktorice Slovenske filantropije Tereze Novak govorniki predstavili primere dobrih praks odzivanja organizacij na izredne razmere. V razpravi, ki bo potekala med 9. in 10. uro bodo sodelovali Matjaž Poniž z Območnega združenja Rdečega križa Koper, Tjaša Bertoncelj iz Zveze prijateljev mladine Slovenije – Tom telefon, Amir Crnojević iz Zavoda za oskrbo na domu in Nika Kovač z Inštituta 8. marec.

Sledila bo okrogla miza, na kateri bodo o sistemskem vodenju in odzivanju na izredne razmere v sodelovanju s prostovoljskimi organizacijami spregovorili župan občine Hrastnik Marko Funkl, Primož Jamšek iz Uprave RS za zaščito in reševanje ter predstavniki Slovenske filantropije in Rdečega križa Slovenije. Okrogli mizi, ki jo bo moderirala Tjaša Arko, boste lahko prisluhnili med 10.15 in 11.30. Od 11.45 do 13. ure bodo potekala skupinska dela na temo vloge prostovoljstva in pomena solidarnosti v 21. stoletju.

V petek, 3. decembra, bodo govorniki med 9. in 12. uro razpravljali o izzivih in priložnostih prostovoljstva na lokalnem nivoju. Zainteresirani morajo za sodelovanje na kongresu najkasneje do ponedeljka, 29. novembra, izpolniti prijavo na spletni povezavi.

V Kopru zaživela prostovoljska pisarna

Da bi širši javnosti čim bolj približali svoje delovanje, je Slovenska filantropija v sodelovanju z Mestno občino Koper odprla prostovoljsko pisarno v Kopru. Sodelavci v koprski poslovalnici nudijo strokovno pomoč in podporo organizacijam pri vzpostavitvi prostovoljstva ter povezovanju uporabnikov, prostovoljcev in organizacij. Poleg tega bodo izvajali usposabljanja za prostovoljce, mentorje in organizatorje ter nudili podporo pri organizaciji prostovoljskih dogodkov.

Uvodno brezplačno izobraževanje za prostovoljce bo v Kopru potekalo v petek, 26., in soboto, 27. novembra, namenjeno pa je vsem, ki se podajajo na prostovoljsko delo ali že delujejo kot prostovoljci.

Prostovoljska pisarna, ki ima poslovne prostore na Gortanovem trgu 15, obratuje ob delavnikih med 8. in 16. uro. Dodatna vprašanja lahko naslovite na elektronski naslov prostovoljstvo.koper@filantropija.org ali telefonsko številko 070 713 332.