DomovNoviceBržan opozarja in se zahvaljuje

Bržan opozarja in se zahvaljuje

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Župan Mestne občine Koper Aleš Bržan je včeraj na Ministrstvo za okolje in prostor, Agencijo RS za okolje, Direkcijo za vode, Inšpektorat RS za okolje in prostor in Slovenske železnice naslovil dopis, v katerem navaja izsledke poročila o detekciji kerozina v poroznem kraškem terenu.

Kot izhaja iz poročila, ki so ga na podlagi zveznih pulznih georadarskih meritev (GPR) z oddajno in sprejemno anteno osnovne frekvence 100 MHz izdelali v Družbi za razvoj tehnologij X4DATA, d. o. o., je v zemeljskih plasteh v neposredni bližini izlitja zaznati določene količine kerozina, ki so v tankih horizontalnih slojih. Največja prepojenost s kerozinom je bila zaznana na globini od 20 do 30 metrov, kjer naj bi se nahajal približno 10 metrov debel sloj zemljine, v profilih GPR 2046 in GPR 2047, medtem ko je v temeljnih tleh železniške proge prisotnost kerozina zanemarljiva.

»Ker predstavlja prisotnost kerozina v poroznem kraškem terenu resno grožnjo naravnemu okolju, predvsem pa pomeni veliko nevarnost za onesnaženje edinega vodnega vira, ki napaja več kot 90 tisoč prebivalk in prebivalcev celotnega obalnega območja, pričakujemo, da boste poročilo natančno in z vso resnostjo proučili ter v čim krajšem možnem času izvedli vse aktivnosti, potrebne za zavarovanje in ohranitev vodnega vira ter zagotovitev varne oskrbe s pitno vodo vseh štirih obalnih občin,« je zapisal Bržan in izrazil pričakovanje, da bodo odgovorni nemudoma izdelali podrobna navodila in določili natančne postopke za rešitev nastalega problema.

»Zavedati se morate, da je ohranitev vodnega vira za Mestno občino Koper in celotno Obalo prioriteta, ki presega vse druge interese, in treba storiti je vse, da se prepreči, da bi kerozin dosegel podtalnico oziroma izvir reke Rižane,« je sklenil župan, ki se je danes o nadaljnjih korakih pri reševanju okoljske grožnje skupaj z ostalimi župani slovenske Istre in direktorjem Rižanskega vodovoda Koper usklajeval tudi pri ministru za okolje in prostor.

Pred tem pa se je še enkrat javno zahvalil vsem, ki so sodelovali v intervenciji ob iztirjenju vlaka.

»Ta dan si bomo zapomnili tudi zaradi hitrega, strokovnega in učinkovitega posredovanja vseh sodelujočih, ki ste znova dokazali visoko usposobljenost in pripravljenost priskočiti na pomoč, ko je to najbolj potrebno,« je zapisal župan in poudaril, da je bilo posredovanje zaradi specifičnih lastnosti in količin izlite nevarne snovi strokovno izjemno zahtevno in nevarno.

»Za opravljeno delo, s katerim vam je uspelo bistveno zmanjšati negativen vpliv posledic nesreče na občutljivo naravno okolje in na edini vodni vir, vam imenu Mestne občine Koper izrekam iskreno priznanje in zahvalo,« je sklenil župan v pismu gasilkam in gasilcem Gasilske brigade Koper ter prostovoljnih gasilskih društev Dol, Babiči, Dekani, Gradin, Hrvatini, Krkavče, Movraž, Osp, Pobegi-Čežarji in Rakitovec ter Upravi za zaščito in reševanje, izpostava Koper, Policijski upravi Koper, Rižanskemu vodovodu Koper, Kraškemu vodovodu Sežana, Istarskemu vodovodu, Geološkemu zavodu Slovenije, Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje, enota Koper, Nacionalnemu laboratoriju za zdravje, okolje in hrano, Slovenskim železnicam – Infrastruktura, VGP Drava Ptuj in Direkciji RS za vode.