DomovNoviceDevet mesecev rasti potrjuje moč regije

Devet mesecev rasti potrjuje moč regije

Naši krajiNoviceObvestilaTurizem Preglej vse novice
Deli vsebino

Slovenska Istra v jesen vstopa z dobrim zagonom. Devet mesecev rasti potrjuje, da regija uspešno podaljšuje sezono in ohranja ravnotežje med priljubljenostjo in trajnostjo. Jesen prinaša kulinarične Dneve kalamarov, ki ponovno povezujejo gostinske ponudnike Istre.

Slovenska Istra do oktobra s kar 2,8 mio prenočitev

Po podatkih Statističnega urada je Slovenska Istra v obdobju januar–september 2025 zabeležila 873.303 prihodov turistov in 2.840.098 prenočitev, kar pomeni 5,8 % več prihodov in 4,6 % več prenočitev kot v enakem obdobju lani.

Domači gostje so ustvarili 256.449 prihodov, tujih pa je bilo 610.781. Tujci tako predstavljajo približno 70 % vseh obiskovalcev, največ pa jih prihaja iz Avstrije, Nemčije, Italije, Madžarske, Češke in Poljske.

»Za nami je poletje, ki je potrdilo, da Slovenska Istra ostaja ena najbolj privlačnih regij v državi. Rezultati so stabilni, struktura gostov pa raznolika,« pravi Helena Brec Loredan iz Zavoda za mladino, kulturo in turizem Koper. Tako njo kot kolege iz drugih destinacijskih organizacij še posebej veseli, da se je letos velika razlika v rasti naredila prav v mesecih pred glavno turistično sezono.

Med junijem in septembrom, v osrednjem delu sezone, je regijo obiskalo 595.872 turistov, ki so ustvarili skoraj 1,7 milijona prenočitev. Junij in julij sta bila izrazito pozitivna, avgust stabilen, september pa znova nad lansko ravnjo – s 104,3 indeksom prihodov in 103,9 indeksom prenočitev.

Jesenski val okusov na Dnevih kalamarov

Od 17. oktobra do 2. novembra bo Slovenska Istra dišala po morju – vračajo se Dnevi kalamarov, kulinarični dnevi, ki povezujejo gostinske ponudnike.

Gre za že tretje letošnje skupne kulinarične dni, kjer tokrat sodeluje 17 gostiln in restavracij iz Ankarana, Kopra, Izole in Portoroža. Kuharski mojstri bodo kalamare pripravili na vse mogoče načine: od klasičnih receptov na žaru in »na šugo« do sodobnih kombinacij z jurčki, tartufi ali celo bučno rižoto.

»Takšna skupna promocija krepi prepoznavnost Istre kot celovite gastronomske destinacije. Vsaka destinacija prispeva svoj značaj, skupaj pa ustvarjamo zgodbo, ki presega meje in povezuje gostince,« poudarja Dean Kocjančič iz Turističnega združenja Izola.

Kulinarični dnevi niso pomembni le kot promocijska aktivnost, temveč tudi kot trajnostni pristop k razvoju gastronomije: spodbujajo uporabo lokalnih sestavin, se osredotočajo na sezonskost in sodelovanje ponudnikov.

Celoten seznam sodelujočih gostincev in predstavitev menijev je objavljen na povezavi.

Love Istria

Foto: Jaka Ivančič