DomovNoviceDnevi mladega oljčnega olja v promocijo visokokakovostnega olja

Dnevi mladega oljčnega olja v promocijo visokokakovostnega olja

Naši krajiNoviceObvestilaTurizem Preglej vse novice
Deli vsebino

V petek, 29. novembra 2024, se v protokolarno-prireditveni dvorani svetega Frančiška Asiškega v Kopru začenjajo tradicionalni Dnevi mladega oljčnega olja, ki jih že tretje leto zapored organizirata Mestna občina Koper, Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper in Znanstveno-raziskovalno središče (ZRS) Koper. Namen prireditve je širjenje zavesti o visokokakovostnih izdelkih iz slovenskih oljk ter promocija slovenske oljkarske dediščine.

Dogajanje bo uvedla prireditev Mlado oljčno olje, ki se bo pričela ob 16. uri z razstavo mladih oljčnih olj, kjer bodo obiskovalci lahko okusili različne vrste mladih oljčnih olj. Istočasno bo tudi okrogla miza z naslovom Oljka, kdo bo tebe ljubil?, ki se bo osredotočala na izzive sodobnega oljkarstva in privabljanje mladih k tej pomembni panogi. Na okrogli mizi bodo sodelovali: Mateja Čalušič, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Jože Očko, koordinator za mlade kmete pri Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, Marija Brodnik Lodewijk, predstavnica Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Iztok Drožina, ravnatelj Srednje tehniške šole Koper, Mateja Hrvatin Kozlovič, podžupanja Mestne občine Koper in Ivana Belasić, svetovalka za področje kmetijstva na Centru RS za poklicno izobraževanje.

Po zaključku okrogle mize ob 17. uri se bo dogajanje nadaljevalo z izobraževanjem o kakovosti oljčnega olja in vodeno degustacijo, ki jo bosta vodila dr. Marino Giorgetti, strokovnjak za senzorično analizo, in dr. Milena Bučar Miklavčič iz ZRS Koper.

Vse do 12. decembra bodo v izbranih koprskih restavracijah na voljo tudi posebni meniji v znamenju vrhunskega oljčnega olja. Seznam restavracij je dosegljiv na povezavi tukaj.

Dnevi mladega oljčnega olja pa letos prinašajo še posebni novosti za ljubitelje unikatnih doživetij in lokalnih okusov. Prva je masaža z mladim oljčnim oljem, druga pa je kolesarsko-kulinarična tura z e-kolesi, ki združuje aktivno raziskovanje istrske pokrajine z gurmanskim uživanjem v posebnem meniju ob Dnevih mladega oljčnega olja v izbranih restavracijah. Med potjo bodo udeleženci pod vodstvom izkušenih vodičev odkrivali lokalne zaklade, med katerimi bo osrednje mesto zavzela poučna degustacija sveže stisnjenega mladega oljčnega olja, enega izmed desetih najbolje ocenjenih olj s strani strokovne komisije na prireditvi Mlado oljčno olje.

Foto: Jaka Ivančič. Aleš Rosa