DomovNoviceDRUGI TIR: Začetek zbiranja podpisov za referendum, župan Boris Popovič potezo DZ označil za samomor

DRUGI TIR: Začetek zbiranja podpisov za referendum, župan Boris Popovič potezo DZ označil za samomor

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Predsednik DZ Milan Brglez je za prvi dan zbiranja 40.000 podpisov v podporo zahtevi za razpis referenduma o zakonu o drugem tiru določil za petek, 19. maja, 35-dnevni rok pa poteče 22. junija. Ministrstvo za notranje zadeve je namreč potrdilo, da je Vili Kovačič zbral več kot 2500 podpisov volivcev, potrebnih za razpis roka.

“Danes sem z ministrstva za notranje zadeve prejel potrdilo, da je gospod Kovačič zbral več kot 2500 podpisov volivcev, potrebnih za razpis 35-dnevnega roka za zbiranje podpisov v podporo zahtevi za razpis referenduma o drugem tiru Divača-Koper. Ker pobuda izpolnjuje zakonske pogoje, sem določil, da rok za zbiranje 40.000 podpisov prične teči v petek, 19. maja, zadnji dan roka pa je četrtek, 22. junija, o čemer sem že obvestil tudi pobudnika,” je pred dnevi sporočil Brglez.

REFERENDUM: Rok za zbiranje 40.000 podpisov prične teči v petek, 19. maja, zadnji dan zbiranja pa je četrtek, 22. junija. Foto: termcoord.eu

Kovačič: “Ne potrebujemo nobenih Madžarov in nobene EU.”

Vodja civilne iniciative Davkoplačevalci se ne damo Vili Kovačič je namreč v ponedeljek v DZ vložil 4500 podpisov za začetek zbiranja podpisov za referendum o zakonu o drugem tiru. Referendum je označil kot priložnost Slovenije za nov začetek in poudaril, da pri njihovih prizadevanjih ne gre za strankarsko akcijo. Priznal je, da ne bo lahko zbrati 40.000 podpisov, a si glede na dosedanje pozitivne odzive obeta zadostno podporo tudi v prihodnje.

Člani civilne iniciative po Kovačičevih besedah med drugim zahtevajo, da se projekt financira s slovenskim denarjem in s pomočjo slovenskega znanja.

“Ne potrebujemo nobenih Madžarov in nobene EU. Projekt je treba samo optimizirati tako, da bo zadoščal kriterijem stroke, okolja in ekonomike,” je poudaril. Kovačič bi sredstva, ki bi jih sicer prispevale zaledne države in EU, nadomestil “na račun zmanjšanja korupcijskih tveganj”.
Foto: arhiv ekoper.si

Boris Popovič: “Drugi tir lahko zgradimo po neprimerno nižji ceni!”

Kot smo že poročali, se koprski župan Boris Popovič zavzema za izgradnjo dvojnega drugega tira. Poleg tega je prepričan, da ga lahko zgradimo po neprimerno nižji ceni, kot jo je pripravljena država plačati za izgradnjo enojnega drugega tira.

Spomnimo, da je župan Boris Popovič v državnem svetu s svojimi argumenti prepričal kolege svetnike v izglasovanje odložilnega veta na zakon o drugem tiru. Izpostavil je, da smo suverena država, ki je drugi tir sposobna zgraditi sama.

Svoje argumente je podkrepil tudi s številkami. Te so v popolnem nasprotju z oceno, ki so jo za izgradnjo drugega tira dali poslanci državnega zbora. Koprski župan je poudaril, da je “nedopustno, da se pogovarjamo o tem, da 27 kilometrov železnice stane 1,4 milijarde evrov oziroma po novem slabo milijardo brez DDV-ja, kot so to ugotovili strokovnjaki iz tujine”. Prepričan je, da bi “že za slabih 420 milijonov evrov enotirni drugi tir lahko zgradilo podjetje, ki že deluje pri nas in ima vse potrebne reference za izgradnjo tunelov”.

Župan Boris Popovič je bil kritičen tudi do zadolževanja in sodelovanja z Madžarsko. Spraševal se je, zakaj rinemo v tak nesmisel: »Kdor bo prišel sem vlagat, ne bo vlagal zaradi tistih 27 km drugega tira, zanimala jih bo Luka Koper. Nihče me ne bo prepričal, da je dogovor samo o 27 km drugega tira. Pogovarjamo se o Luki Koper. Ali mislite, da bi nas Madžari poklicali zaradi tega, ker bi nam hoteli pomagati zgraditi 27 km drugega tira in da bi nam potem dali še neke ugodnosti?  Neumnost je, da nas nekdo vleče za nos, da potrebujemo za pridobitev evropskih sredstev sodelovanje druge države.« 

Boris Popovič: “Ta tir bomo preplačali približno sedem- do osemkrat!”

Na nastopu na Planet TV je koprski župan Boris Popovič potrditev zakona o drugim tiru v državnem zboru označil za samomor. Trdno je prepričan tudi v zmago na referendumu, proti zakonu o drugem tiru bi namreč glasovalo kar 97 odstotkov volivcev.

“Tako, kot je ta zakon spisan v svoji osnovi, nas bo stal 3,5 milijarde, mogoče tudi več, lahko tudi štiri. Ta tir bomo preplačali približno sedem- do osemkrat,  je komentiral po njegovem mnenju zelo neumno potezo vlade, ki pa je od predsednika Mira Cerarja nikakor ni pričakoval.

Boris Popovič: “Tako, kot je ta zakon spisan v svoji osnovi, nas bo stal 3,5 milijarde, mogoče tudi več, lahko tudi štiri. Ta tir bomo preplačali približno sedem- do osemkrat.” Foto: arhiv ekoper.si

Tudi opozicijske stranke prepričane, da se da projekt zgraditi ceneje

Iniciativa kot sporno ocenjuje tudi izbiro trase in korupcijska tveganja. Celoten projekt je po njihovih besedah sicer “predvolilni projekt stranke SMC” in naj tudi zato ne bi bil primeren za nadaljnje izvajanje.

Na infrastrukturnem ministrstvu in v družbi 2TDK so sicer v zaključni fazi priprav za prijavo projekta izgradnje drugega tira železniške proge Divača-Koper na t. i. blending razpis, ki se izteče 14. julija. Državni sekretar Jure Leben je zato večkrat opozoril, da bi bila prijava v primeru vložene referendumske pobude nerelevantna in da ne bi dobili nepovratnih evropskih sredstev, ki so za izvedbo projekta nujno potrebna.

Opozicijske stranke referendumsko pobudo za zakon o drugem tiru podpirajo, saj je večina prepričana, da se da projekt zgraditi ceneje. Podpise bodo pomagali zbirati tudi v SDS, po oceni Ljuba Žnidarja pa bodo ravno finančna dejstva tista, ki bodo prepričala volivce. *