DomovNoviceEvropski poslanci v dialogu z mladimi o prihodnosti EU

Evropski poslanci v dialogu z mladimi o prihodnosti EU

KulturaNaši krajiNovicePogovori Preglej vse novice
Deli vsebino

Center mladih Koper je minuli petek gostil dogodek Mladost – nosilka EU sprememb, mladinski dialog z evropskimi poslanci in poslankami, katere nosilec projekta je Mreža MaMa. Dogodek je združil 70 aktivnih mladih, ki so sodelovali v dialogu z novo izvoljenimi evropskimi poslanci in poslanko – Matjažem Nemcem, Marjanom Šarcem, dr. Vladimirjem Prebiličem in Zalo Tomašič. Dogodek je mladim ponudil priložnost, da se v sproščenem pogovoru z evropskimi poslanci in poslanko vključijo v sooblikovanje prihodnosti Evropske unije in podajo svoje mnenje o temah, ki so njim pomembne.

S poslanci so se pogovarjali o izobraževanju, trgu dela in (duševnem) zdravju, socialni varnosti, stanovanjski politiki, infrastrukturi in prometu, trajnosti in okolju, gospodarstvu in digitalizaciji ter politiki in družbi, varnosti in miru. Mladi so v dialogu s poslanci največ vprašanj namenili na področju stanovanjske politike, trajnosti in zelenega prehoda, tudi v povezavi z infrastrukturo in prometom, trgu dela in pa pomenu programov Erasmus+.

Na področju zaposlovanja so evropski poslanci in poslanka mladim zagotovili, da podpirajo fleksibilen delovni čas, s poudarkom na tem, da je pomemben končni produkt dela in da je delo opravljeno. Kot cilj pa so izpostavili zagotovljena dostojna plačila za delavce. Na področju stanovanjske politike so izpostavili, da bo imenovan komisar za stanovanjska vprašanja, zato lahko mladi pričakujejo spremembe – izpostavili so predvsem stimulacije za lastnike stanovanj. Mlade je na področju infrastrukture in prometa zanimalo, kako lahko EU uredi javni prevoz, poslanci pa so bili enotni, da bodo morali stopiti skupaj in okrepiti investicije v povezljivost. Zagotovili so, da bodo skupaj stopili tudi na področju financiranja mladinskih aktivnosti iz programov Erasmus+ in zagotovili povečevanje, ne zniževanje sredstev.

Evropska poslanka in poslanci so bili navdušeni nad odzivom mladih, ki so se razgovorili na vseh obravnavanih tematikah in pokazali, da jih politika zanima. Izpostavili so pomen tovrstnih dogodkov, saj politika odloča tudi o prihodnosti mladih, poslanci pa na ta način dobijo vpoglede v realnost mladih – njihove izzive, predloge in ideje in jih lahko prenesejo naprej.

Ob zaključku dogodka so si bili evropski poslanci in poslanka enotni, da morajo biti mladi del vseh politik, predvsem pa, da naj bodo tudi v prihodnje aktivni in se udeležujejo volitev, da ne bodo drugi odločali namesto njih.

Foto: CMK