DomovNoviceEVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI: Tudi MOK trajnostno naravnana

EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI: Tudi MOK trajnostno naravnana

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Tudi letos se bo Mestna občina Koper pridružila pobudi Evropskega tedna mobilnosti, ki ukrepe na področju trajnostne mobilnosti uvaja celo leto. Tako v soboto, 16. septembra pripravlja tudi osrednji promocijski dogodek – Zelena mobilnost, prihodnost za Koper. 

Evropski teden mobilnosti je najbolj razširjena kampanja na področju trajnostne mobilnosti na svetu. Vsako leto poteka med 16. in 22. septembrom, ko se zaključi z “Dnevom brez avtomobila”, letošnja osrednja tema pa je “Združimo moči, delimo si prevoz”.

MOK s projekti k zmanjševanju onesnaževanja okolja

Osrednji dogodek bo 16. septembra 2017 med 9. in 12. uro, ko se bodo na stojnicah pri Taverni v Kopru predstavila društva MOK, ki delujejo na področju varstva okolja in s svojimi aktivnostmi pomembno prispevajo k zmanjševanju onesnaževanja in osveščanju prebivalstva.

​Podjetje Vizija Sport in Center energetskih rešitev bosta dogajanje popestrila s predstavitvijo električnih koles Krpan in osebnimi vozili na električni pogon, ki jih bodo obiskovalci lahko tudi preizkusili.

Posebej pomembno je okoljsko osveščanje otrok in mladine, zato Srednja vzgojiteljska šola, Mladinsko združenje za trajnostni razvoj, Brez izgovora Obala, Kolesarska mreža in Zavod za politike prostorov v ponedeljek, 18. septembra 2017 med 8. in 12. uro v Taverni pripravljajo še vzgojno izobraževalni dogodek za otroke vrtcev Koper in Semedela. Slednji bodo deležni didaktične animacije, predstavitve Pešbusa, sodelovanja na miselnem poligonu in ustvarjanju tematskih slik.

Cilj ​evropske kampanje je predvsem konkretno spodbuditi evropske lokalne skupnosti k uvajanju in promociji trajnostnih prometnih ukrepov ter povabilo njihovim prebivalcem k uporabi alternativnih oblik prevoza, torej k neuporabi avtomobilov.

Brezplačen mestni in primestni prevoz

Med trajnostnimi ukrepi MOK je letos najbolj izstopalo zaprtje obalne ceste Žusterna – Izola za motorna vozila in predaja površine v uporabo kolesarjem in pešcem. Območje je bilo urejeno še s sanitarnim objektom, tuši in urbano opremo, ki bodo privabili tudi številne kopalce.

V  času med 16. in 22. septembrom bo občanom na voljo tudi brezplačen mestni in primestni prevoz. Foto: arhiv ekoper.si

Razširjeno je bilo še makadamsko parkirišče v Žusterni, urejena dodatna parkirišča v Prisojah, urejena Kovačičeva ulica in nameščene nekatere hitrostne ovire za umiritev hitrosti ter s tem povečanje prometne varnosti.

Ne spreglejte tudi ostalih aktivnosti društev, ki se odvijajo izven Evropskega tedna mobilnosti, v  času med 16. in 22. septembrom pa bo občanom na voljo tudi brezplačen mestni in primestni prevoz. Mestna občina Koper poziva k uporabi brezplačne aplikacije za pametne telefone MOK Bus, ki močno olajša načrtovanje vožnje z avtobusom in zato uporabnike še dodatno spodbudi k uporabi avtobusnih prevozov.

Vse podrobnosti o kampanji in dogodkih so na voljo TUKAJ.