DomovNoviceFantazima bo zažarela konec meseca, lučke bo prižgala Cristina D’Avena

Fantazima bo zažarela konec meseca, lučke bo prižgala Cristina D’Avena

Naši krajiNoviceObvestilaProsti časTurizem Preglej vse novice
Deli vsebino

V soboto, 26. novembra, se v Kopru začenja Fantazima, ki bo s praznično osvetlitvijo mesta, pestrim programom za vse generacije, drsališčem v Taverni in drugim dogajanjem bogatila utrip v mestu vse do začetka prihodnjega leta.

Tudi letos se bo Fantazima v Kopru pričela s tradicionalnim prižigom prazničnih lučk, in sicer v soboto, 26. novembra. Posebna gostja letošnjega vstopa v praznični čas bo priljubljena italijanska pevka, igralka in televizijska voditeljica Cristina D’Avena, ki jo poznamo predvsem po tematskih pesmih iz risank. S svojimi uspešnicami, kot so Mila e Shiro, Pollon, Lady Oscar in druge, je zaznamovala otroštvo marsikaterega prebivalca obmejnih krajev v osemdesetih in devetdesetih letih. Poleg osrednjega dogodka ob prižigu lučk, ki bo ob 17. uri na Titovem trgu, bo istega dne v Taverni zaživelo drsališče, na Muzejskem trgu pa bo tega dne tudi zimska edicija Altroke Istra Gourmet Festivala, kjer se bodo obiskovalci med 15. in 21. uro lahko okrepčali ob tradicionalnih istrskih jedeh in napitkih.

Dogajanje ob koncih tedna bodo popestrili koncerti in glasbeni nastopi različnih izvajalcev, med njimi bodo Delirium, Batista Cadilllac, Klapa Semikantá, Trio Vivere, Danilo Kocjančič Friends in Gedore. Ob nedeljah bomo korak nekoliko upočasnili in namenili adventnim sprehodom, kjer se bodo obiskovalci z izkušenimi vodniki podali na adventni sprehod, svoja vrata pa bodo v tem čarobnem času odprle cerkve, ki jih dnevno prehajamo a imamo le malokdaj možnost stopiti vanje. Koprski biseri sakralne dediščine, bodo ob tej priložnosti tako paše ne le za oči, ampak tudi za ušesa.

Koper bo v novo leto vstopil skupaj s skupinama Ne me jugat in Big Foot Mama, ki bosta nastopili na Titovem trgu.

Tudi najmlajši bodo lahko uživali v prazničnih dneh. Ob sobotah in nedeljah dopoldne si bodo v prijetnem ambientu dvorane sv. Frančiška Asiškega ogledali otroške predstave, obiskali pa jih bodo tudi Miklavž, Božiček in dedek Mraz. V predbožičnem času, in sicer med 22. in 24. decembrom, se bo dvorana preoblekla v pravo praznično hišo, Božičkovo pošto, kjer bo svoj prostor dobila Božičkova pisarna, otroci bodo ustvarjali na kreativnih delavnicah, na voljo pa bo tudi družinsko fotografiranje z Božičkom.

Prve dni prazničnega meseca, natančneje med 2. in 4. decembrom, bo na Titovem trgu zaživel Miklavžev sejem, kjer bo možno opraviti nakupe različnih rokodelskih izdelkov, voščilnic, knjig, pletenin, kulinaričnih daril in drugih prazničnih izdelkov.

Za dodatno popestritev programa bo poskrbela ekipa Radia Capris, ki bo tudi letos aktivno vpeta v dogajanje Fantazime in bo skupaj z Društvom prijateljev mladine Slovenije izvedla nadvse uspešno akcijo »Hladilnik toplega srca«.

V času praznikov ne moremo mimo slastne in dišeče ponudbe gostincev. Lesene praznične hiške bodo postavljene na Titovem trgu, na Mandraču in na ploščadi pri stavbi nekdanje Uprave za pomorstvo, ki bo hkrati prizorišče praznično obarvanega tematskega otroškega mini zabaviščnega parka.

Taverna se je že lani izkazala kot odlično prizorišče za drsališče, saj zagotavlja zabavo na ledu čisto vsak dan obratovanja, ne glede na vremenske razmere. Hkrati nadkrit prostor prispeva k zmanjšani porabi električne energije, saj sonce in dež ne vplivata neposredno na kakovost ledene ploskve. Drsališče bo odprto vsak dan do vključno 8. januarja prihodnje leto. Učenci osnovnih šol v Mestni občini Koper bodo tudi letos v sklopu šolskega programa v dopoldanskem času drsali brezplačno.

Sprehod po okrašenih ulicah bo obogatila praznična glasba po mestnih ulicah.

Okrasitev bo z nekaj dopolnitvami na Titovem trgu podobna lanskoletni. V Hlavatyjevem parku pri tržnici bo zaživel živalski vrt, Carpacciov trg bo krasila zlata oljka, Bastion bo dekoriran v obliki darila z rdečo svetlečo pentljo, na Muzejskem trgu bo žarel komet, kočija bo postavljena pred Pretorsko palačo na Titovem trgu, velika svetleča novoletna jelka pa bo skupaj z jelenčkom na Kardeljevi ploščadi, z unikatnimi elementi ostajajo okrašena vsa krožišča ob vstopu v mestno središče, Čevljarsko in Kidričevo ulico bo razsvetljevalo utripajoče zvezdnato nebo, Verdijevo ulico in razgledišče nad Bastionom pa viseče svetleče krogle.

V luči varčevalnih ukrepov bodo na večjih svetlobnih elementih vgrajeni sistemi, ki bodo ob polnoči izklopili delovanje praznične okrasitve.

Župan Mestne občine Koper Aleš Bržan je na današnji novinarski konferenci povedal, da se prihajajočega prazničnega dogajanja veseli predvsem zato, ker se po dveh letih dogodki znova vračajo na odprto in bodo pričarali tisto pravo vzdušje, ki smo ga vsi pogrešali. Mojca Vojska, direktorica Zavoda za mladino, kulturo in turizem Koper, ki bo poskrbel za koordinacijo celotnega dogajanja, pa je poudarila, da je program zasnovan tako, da bo zadovoljil širše občinstvo, od najmlajših do vseh mladih po srcu.

Foto: Jaka Ivančič, Jakob Bužan