DomovNoviceFestival Malvazija ponovno navdušil

Festival Malvazija ponovno navdušil

KulturaNaši krajiNoviceTurizem Preglej vse novice
Deli vsebino

V nedeljo in ponedeljek, 5. in 6. marca, je Društvo vinogradnikov slovenske Istre v Hotelu Slovenija v Portorožu organiziralo že 25. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana. Festival vsako leto privabi večje število vinogradnikov in vinarjev, tokrat je 72 vinarjev iz slovenske in hrvaške Istre, Krasa, Vipavske doline in Italije predstavljalo 160 vzorcev malvazij. Priljubljen vinsko obarvan  festival bo vrata znova odprl 10. marca 2024.

Obiskovalke in obiskovalci so v nedeljo in ponedeljek lahko okušali 160 malvazij 72 vinarjev. Med njimi so bile tudi zmagovalne malvazije ocenjevanja Sommelier Slovenije 2023. Še pred festivalom sta namreč dve petčlanski strokovni komisiji ocenili 113 vzorcev, razdeljene v pet kategorij, in sicer peneče, sveže, zrele, macerirane in malvazije s preostankom sladkorja. 48 jih je prejelo zlato medaljo, štiri veliko zlato medaljo, pet pa se jih je okitilo z zmagovalnim naslovom.

Letošnji zmagovalci po kategorijah

Med peninami je slavila penina Anima bela Kmetije Krmac, med svežimi je najbolj prepričala malvazija 2022 Kmetije Cigoj, med zrelimi pa malvazija istarska Justina 2019 iz vinske kleti Damjanić Wines. Ocenjevalce je med maceriranimi najbolj navdušila malvazija istarska Bomarchese riserva 2015, ki so jo pridelali v Vinariji Degrassi, med malvazijami s preostankom sladkorja pa je slavila malvazija Dolce d’Istria 2015 iz vinske kleti Vinakoper.

Ambasadorka festivala je postala sommelierka Liliana Savioli

Ob jubilejni 25. izvedbi festivala je Društvo vinogradnikov slovenske Istre imenovalo ambasadorko festivala. Ta naziv si je za pristno povezanost z malvazijo, iskreno pomoč pri organizaciji in neutrudno promocijo festivala izven meja Slovenije prislužila sommelierka Liliana Savioli. Posebne zahvale za večletno podporo festivalu pa so prejeli Občina Piran, Društvo za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije, Istrabenz Turizem, d. d., Turistično združenje Portorož in Vinakoper.

Pester spremljevalani program festivala

Obiskovalke in obiskovalci so v dveh dneh lahko obiskali šest delavnic, ki so jih vodili chef Restavracije COB z Michelinovo zvezdico Filip Matjaž, enolog družbe Vinakoper Boštjan Zidar, sommelierki Liliana Savioli in Majda Debevc, najboljši sommelier Slovenije Valentin Bufolin in vinske kraljice slovenske Istre Elizabet Bordon, Kim Mahnič, Sara Pfeifer Pelicon, Julija Jogan in aktualna kraljica Nika Glavina.

Že tradicionalno je bil ponedeljek namenjen okrogli mizi, ki sta jo soorganizirala Društvo vinogradnikov slovenske Istre in LAS Istre. Na okrogli mizi so podpredsednik društva Sommelier Slovenije in državni prvak Valentin Bufolin, Sašo Ambrož iz Restavracije Marina Portorož, Matej Zaro iz vinske kleti Zaro, Danilo Šoster iz vinske kleti Vinakoper in Željka Fišer iz distribucije Brolo skupaj z vinarji razmišljali o tem, kao bolj učinkovito prodajati vina višjega cenovnega ranga v restavracijah.

Podeljene številne medalje

Poleg zmagovalnih nazivov v petih kategorijah je Društvo vinogradnikov slovenske Istre podelilo še 48 zlatih in štiri velike zlate medalje. V kategoriji penin so zlato medaljo prejeli Kmetija Krmac, Kmetija Mahnič in Vina Markežič. Med svežimi malvazijami sta veliko zlato medaljo prejeli Kmetija Cigoj in Fiore Vina, zlato medaljo pa Tomaz Wines, Fiore vina, Mihelj Wines, Vina Markovič, Bordon, Vina Markežič, Vinska klet Robi & Dorjano Korenika, Radanović, Posestvo Ferjančič, Kmetija Mahnič, Legovina, Vinakoper, Vina Markovič, Steras wines, Veralda in Kmetija Jogan Damijan.

V kategoriji zrelih malvazij so zlato medaljo prejeli  Damjanić wines, Vina Markovič, Vinakoper, Vinarija Degrassi, Kmetija Jogan Damijan, Vina Guštin, Fakin, Azienda La Sclusa, Venica & Venica, Vinakras z. o. o. Sežana, O.Rossi in Vina Markežič.

Med maceriranimi malvazijami je veliko zlato medaljo prejela Vinarija Degrassi, zlate medalje pa Montemoro natural wines, Kmetija Jogan Damijan, Vina Prelac, Vinska klet Robi & Dorjano Korenika, Kmetija Cigoj, Vina Frankovič, Vina Sanabor, Vina Fornazarič, Vina Markežič, Damjanić wines, Vina Frankovič, Kmetija Grgič, Domačija Ražman, Vinakras z. o. o. Sežana, Tomaz wines in In Sylvis. V kategoriji malvazij s preostankom sladkorja je veliko zlato medaljo prejela vinska klet Vinakoper, zlato medaljo pa In Sylvis.

Foto: Društvo vinogradnikov slovenske Istre, Jaka Ivančič, Janez Kočar