DomovNoviceFestival Odprte hiše Slovenije septembra tudi v Kopru

Festival Odprte hiše Slovenije septembra tudi v Kopru

KulturaNaši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Največji arhitekturni festival kakovostnih ureditev, nepremičnin in arhitekture Odprte Hiše Slovenije (OHS) bo letos med 17. in 19. septembrom potekal po vsej Sloveniji. Festival vrata dobre arhitekture že dvanajstič zapored odpira tudi v Kopru, kjer bodo na ogled izbrani zasebni in javni objekti ter prostorske ureditve, ki jih je izbrala strokovna žirija. Letošnji festival poteka pod sloganom Arhitektura gradi skupnost.

Odprte hiše Slovenije so arhitekturno središče za spodbujanje trajnostnega načrtovanja in razumevanja arhitekture v vsakdanjem življenju. Letošnja tematika festivala opozarja na vlogo kakovostno oblikovanega javnega prostora in arhitekture za življenje in oblikovanje skupnosti. Javni in skupni prostor izobraževalnih, kulturnih, rekreacijskih stavb, turističnih in poslovnih objektov, stanovanj in parkov predstavlja nevidno tkivo, ki družbo povezuje, gradi in ohranja vrednote, ki vsem nam omogočajo vključenost in enakopravnost. Kakovostno načrtovan prostor vpliva na dobro počutje, zdravje, varnost in socializacijo ljudi. Eden od ciljev festivala je tudi izmenjava znanja in navezovanje stikov s strokovnjaki s področja arhitekture, gradnje in oblikovanja prostorov, ki bodo sodelovali pri ogledih objektov. Poleg zasebnih objektov bo letos na festivalu več strokovnih vodenj, ki bodo za vse obiskovalce brezplačna.

V Kopru se bodo obiskovalci lahko udeležili vodenja z naslovom Plasti modernizma, kjer bodo z arhitektom Boštjanom Bugaričem raziskovali plasti zadnjega in edinega urbanističnega načrta Kopra, ki ga je v šestdesetih letih prejšnjega stoletja zasnoval Edo Mihevc. V nedeljo se bodo lahko udeležili ogleda Muzejskega trga, ki povezuje nov in obstoječi javni prostor v zgodovinskem delu Kopra. Navdušenci nad interierji si bodo lahko ogledali prenovljeni Hotel Koper, ki nas vabi, da se poglobite v njegove teksture in zanimive detajle.

Celoten program festivala si lahko ogledate na spletni strani OHS.

Število mest je omejeno, saj so prijave za vse oglede obvezne.

Foto. Odprte hiše Slovenije