DomovNoviceGalerija Loža gosti razstavo kantavtorja in aktivista Marka Breclja

Galerija Loža gosti razstavo kantavtorja in aktivista Marka Breclja

KulturaNaši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Obalne galerije Piran v sodelovanju z Društvom prijateljev zmernega napredka vse do nedelje, 15. septembra, vabijo v osrčje mesta, koprsko Galerijo Loža na ogled razstave Marka Breclja z naslovom Ložacija Nesprijaznjenega. Današnje otvoritve se je udeležil tudi župan Mestne občine Koper Aleš Bržan.

Marko Brecelj (1951–2022) je bil legendarna vsestranska osebnost: glasbenik, kantavtor, pesnik, mladinski in socialni delavec, tudi pionir slovenskega performansa. Ustvarjal je na številnih umetniških področjih, slovensko in jugoslovansko glasbeno sceno pa je zaznamoval kot ustanovitelj, pisec in pevec kultne zasedbe Buldožer. Svoj pečat je v družbi pustil tudi kot aktivist, pronicljiv kritik družbenega dogajanja in dolgoletni vodja mladinskega, kulturnega, socialnega in multimedijskega centra v Kopru.

Znanemu Koprčanu je posvečena razstava z naslovom Ložacija Nesprijaznjenega, ki je nastala v sodelovanju Obalnih galerij Piran, Društva prijateljev zmernega napredka, Ustanove nevladnih mladinskega polja Pohorskega bataljona in Pokrajinskega muzeja Koper, ob podpori Mestne občine Koper in Ministrstva za kulturo RS. Večplastna prostorska postavitev bogate kulturne zapuščine Marka Breclja (muzejski predmeti, razširjena konjenica DPZN, printi, plakati, fotografije, stripzidi, stoli, rokopisi, nosilci zvoka, glasbeni instrumenti, videoprojekcije) prikazuje Brecljevo življenje in njegove aktivnosti na različnih področjih. Razstavo so pripravili kustosi Vasja Cenčič, Bine Skrt in Arijana M. Brecelj pod koordinacijo Tatjane Sirk iz Obalnih galerij Piran.

»Smisel razstave bo dosežen predvsem, če se bo dalo iz predstavljenih predmetov razbrati posebno stanje duha. Še najbolj idealno bi lahko Marka Breclja ponotranjili kot mentalno orodje. Kot  navodila za uporabo življenja. Brecelj je bil avtentični deloholik, živel je, kot so živeli in delali ljudje v teh krajih po drugi vojni, ko so gradili človeku naklonjeni družbeni sistem – veselo in udarniško; v izogibanju konfortnosti in konformnosti,« je življenje legendarnega kantavtorja in umetnika orisal Vasja Cenčič.

Foto: MOK, ZMKT