DomovNoviceGalerija z razgledom predstavlja likovno dediščino istrskega okolja

Galerija z razgledom predstavlja likovno dediščino istrskega okolja

KulturaNaši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Na obzidju ob Bastionu nasproti potniškega terminala je Galerija z razgledom Luke Koper, ki že leta velja za posebno stičišče številnih ljubiteljev kulture. Na osmih razstavnih panojih si od danes lahko ogledate dela vrhunskih umetnikov, ki so bili aktivni v letih na prelomu našega tisočletja.

Tako se skozi svoja barvita likovna dela na panojih predstavljajo Jože Pohlen, Janez Lenassi, Zvest Apollonio, Jure Cihlar, Erik Lovko, Dušan Podgornik in Boris Benčič. Njihova dela izrazito predstavljajo umetniško dediščino istrskega okolja in izraznost njene kulture. V skrbno izbranih razstavljenih umetniških delih na obzidju ob Bastionu izstopa značilna barvitost, ki na svojstven način odraža zunanji in notranji odsev Istre.

Galerija z razgledom je jeseni leta 2015 razbila enoličnost zidu ob nekdanji trdnjavi Bastion. Nastala je po vzoru galerij na prostem, ki jih lahko zasledimo tudi v Ljubljani, Velenju in Novi Gorici. Koprsko sestavlja osem razstavnih panojev, ki očem prebivalcev Mestne občine Koper, ladijskih potnikov ali mimoidočih na severni koprski obvoznici zaradi svoje velikosti, merijo namreč kar trikrat tri metre,  ne ostanejo skriti.