DomovKulturaGledališče Koper bo v letošnji sezoni ponudilo pet premiernih predstav

Gledališče Koper bo v letošnji sezoni ponudilo pet premiernih predstav

KulturaNaši krajiNoviceProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Koprsko gledališče v 21. sezono vstopa s pestrim programom za vse generacije. V petek ob 20. uri bo na odru koprskega kulturnega hrama prvič za vse ljubitelje gledališke kulture odigrana predstava Laponska v režiji Nenni Delmestre.

Jelka je postavljena, kuhano vino je na mizi, darila bodo vsak čas tu. Vse je pripravljeno za Laponsko, prvo predstavo Gledališča Koper v sezoni 2021/2022. Letos bodo v gledališču proučevali otroke in naš odnos do njih ter tako poskusili spoznati odrasle. Zato bo prvo vprašanje, ki si ga bodo postavili, ali Božiček res obstaja.

Besedilo predstave Laponska je nastalo izpod peresa katalonske dramatičarke, scenaristke in režiserke Cristine Clemente ter igralca, režiserja, dramatika in scenarista Marca Angeleta, ki sta krstno uprizoritev v Barceloni tudi režirala. Prvo slovensko uprizoritev je režirala Nenni Delmestre, ki s koprskim gledališčem sodeluje šestič. »Ta predstava stalno hodi po robu med komedijo in dramo. Najtežje je ostati na tem robu in ne pasti na eno ali drugo stran; treba je biti duhovit in hkrati prepričljiv v resnih trenutkih. Gre za dramo v komediji in komedijo v drami. To predstavlja velik izziv za celotno ekipo,« je povedala režiserka Nenni Delmestre.

V predstavi igrajo Rok Matek in Luka Cimprič, oba iz Gledališča Koper, ter svobodna umetnica Nika Rozman. V predstavi so izpostavljene kulturne razlike med tremi liki, ki prihajajo iz slovenske Istre, in Olavijem, ki je po rodu Finec, igra ga Rok Matek: »Njega kulturne razlike zelo zanimajo, zato se je tudi naučil slovenščine, jezika svoje žene. Njegove povedi so nekoliko drugače oblikovane, zamenjuje tudi sičnike in šumnike, kar je zanimivo in zabavno. To je človek, ki je kreativen, po poklicu ustvarja družabne igre, hkrati je njegova življenjska filozofija precej drugačna od razmišljanj drugih. Na prvo žogo je namreč slišati zelo znanstveno, hladno in preudarno, a med predstavo ugotovimo, da je morda to lahko le njegov obrambni mehanizem.«

Več o programu Gledališča Koper in predstavi na povezavi.

Abonentom bodo v Gledališču Koper v letošnji sezoni ponudili kar pet premiernih predstav. Prva v okviru večernih abonmajev letošnje sezone bo komedija o laži, resnici in tanki črti med njima Laponska v režiji Nenni Delmestre. Sledila ji bo igra o (ne)sporazumevanju Indijc hoče v Bronx v režiji Renate Vidič, tretja bo igra o nasilju in strahu Disney Razparač v režiji Nataše Barbare Gračner. Četrta predstava bo glasbeno-plesna travestija po Aristofanu Ptičja farma v režiji Jake Ivanca, kot peti pa bo v gledališču predstavljen dramski monolog Morje Sten v interpretaciji režiserja in igralca Borisa Cavazze.

Za obisk gledališča je treba izpolnjevati pogoj PCT.

Foto: MOK, Jaka Varmuž