DomovNoviceGledališče Koper pred novo premiero Sanje Valentin

Gledališče Koper pred novo premiero Sanje Valentin

KulturaNaši krajiNoviceProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Po februarski krstni uprizoritvi v kulturnem hramu Gledališča Koper, ko je odigrala naslovno vlogo v predstavi Lepa Vida režiserja Marjana Nećaka in dramaturginje Staše Prah, se bo dramska igralka Anja Drnovšek prelevila v Shirley Valentine oziroma njeno slovensko različico Sanjo Valentin. Premiera istoimenske glasbeno-plesne komedije bo v koprskem gledališču v petek, 14. aprila, ob 20. uri. 

Sanja Valentin, gospodinja srednjih let, si od življenja ne obeta več veliko. Za družino in čustveno oddaljenega moža je le še kos pohištva, po potrebi tudi čistilka in kuharica, ki se ob večerih, ko za moža pripravlja pečen krompirček z jajcem na oko, pogovarja s kuhinjsko steno.

»Konec osemdesetih so bile v Angliji velike družbene razlike in napetosti, ki so izhajale iz različnih etničnih in kulturnih skupin. Na primer leta 1986 je bilo v Londonu in drugih mestih na tisoče demonstracij proti rasizmu in aparthaidu v Južni Afriki. Hkrati pa so bile v Angliji tudi spremembe v družbenih normah in vlogah spolov. Ženske so se borile za enakopravnost in večjo vlogo v družbi ter za pravico do izbire glede karierne poti in družinskega življenja. Vse te spremembe je zaznati tudi v gledališki igri Shirley Valentine, ki je bila tega leta prvič uprizorjena in so jo od takrat do danes brali kot igro, ki govori o ženski, ki poskuša najti svojo identiteto in neodvisnost v kontekstu tradicionalnih družbenih norm ter vlog spolov,” je pred premiero razkrila režiserka, umetniška vodja in direktorica Gledališča Koper Katja Pegan.

Monokomedija priznanega britanskega dramatika, pisca glasbenih besedil in skladatelja Willyja Russella (1946), v kateri prisluhnemo 42-letni Shirley pred in po »preobrazbi«, je svojo zmagovito pot po evropskih odrih začela leta 1986 s krstno uprizoritvijo v liverpoolskem gledališču Everyman Theatre. Dve leti pozneje je osvojila londonski West End in prejela nagrado Laurencea Oliviera za najboljšo novo komedijo, leta 1989 pa je dočakala najprej broadwaysko in nato še fimsko premiero po avtorjevem scenariju.

Četrta uprizoritev komedije na slovenskih odrih (v naslovni vlogi so do danes nastopile igralke Alenka Tetičkovič, Zvezdana Mlakar in Polona Vetrih) nastaja po novem prevodu Tine Mahkota, režiserka Katja Pegan pa je komedijo, v kateri bo v naslovni vlogi nastopila Anja Drnovšek, nadgradila z glasbo, plesom in večno zelenimi popevkami Marjane Deržaj. Aranžmaje za glasbeno podlago predstave je prispeval Patrik Greblo.

Več o sami predstavi si lahko preberete na povezavi.

Foto: MOK, Jaka Varmuž